Uitgevers lesmateriaal starten offensief met dwangsommen tegen kopierende scholen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Scholen kopiëren op grote schaal lesmateriaal. Het Nederlands Uitgeversverbond is die illegale praktijk beu en heeft inmiddels dwangsommen opgelegd en schadeclaims ingediend. "Het is een kwestie van moraal. Ik pik toch ook geen Mercedes uit de etalage omdat ik vind dat die fabrikant genoeg heeft verdiend", zegt Frank van Amerongen van de Commissie Auteursrecht van de Groep Educatieve Uitgeverijen (GCA).

Een aantal copyshops in grote steden betaalde inmiddels al forse boetes. In waarschuwingsbrieven aan scholen wordt een dwangsom van 1000 euro per dag 'illegaal kopiëren' aangekondigd, met een maximum van 100.000 euro.

De GCA vertegenwoordigt de belangen van uitgevers van school- en studieboeken. Die merken aan dalende omzetten dat er veel wordt gekopieerd. "Het hoort gewoon niet. Het is stelen. Met dat geld hou je de innovatie tegen voor nieuw lesmateriaal en hou je het salaris in waar auteurs recht op hebben", aldus Van Amerongen. Uitgeverijen (en auteurs) lijken zo miljoenen euro's aan inkomsten mis te lopen.

Van Amerongen ziet de kopieerdrift als een belangrijk neveneffect van de Wet Gratis Schoolboeken die in 2008 is ingevoerd. Scholen krijgen per leerling een budget - dat lager is dan in voorgaande jaren - en moeten het daarmee doen. Dat lukt vaak niet.

"We zien slechts het topje van de ijsberg", zegt Van Amerongen. "De GCA is geen opsporingsorganisatie. Als de commissie signalen krijgt, zoals onlangs over grootschalig kopiëren bij copyshops in universiteitssteden, laten we onderzoek uitvoeren."

Een van de copyshops die hele hbo-lesmethoden aanboden, legt in Trouw uit dat de opdrachten voor het kopieerwerk van een docent komen: "Dan komt zo'n leraar met een verzoek en kunnen studenten het hier aan de balie ophalen", stelt de bedrijfsleider. Hij zegt dat hij niet wist dat het niet mocht. Na de waarschuwing van het uitgeversverbond kreeg hij vanuit zijn hoofdkantoor strikte aanwijzingen voor de toekomst. Er staat nu een bordje op de balie met wat wel en niet mag.

Het onderzoek van de GCA leverde dit schooljaar een recordaantal waarschuwingsbrieven op voor organisaties die zich schuldig maken aan het illegaal kopiëren van lesmateriaal. Het ging om onder meer zes scholen in het voorgezet onderwijs, een basisschool, copyshops, maar ook twee leraren die lesmateriaal op internet plaatsen.

Hun hangt een flinke dwangsom boven het hoofd als zij niet onmiddellijk stoppen met op grote schaal kopiëren. "Gelukkig is een waarschuwing tot nu toe meestal genoeg", zegt Van Amerongen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden