Uitgevers investeren minder CPNB noemt aanval op thema Kinderboekenweek uit de tijd

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De investering in de Kinderboekenweek van boekverkopers en uitgevers hapert dit jaar rond de anderhalf miljoen gulden. Daardoor hebben verschillende uitgaven, waaronder het prentenboekje voor de jongsten, een lagere oplage gekregen.

Henk Kraima, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), maakte dat gisteren bekend tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. Hij schrijft de bezuiniging toe aan de moeilijke positie van de boekhandel: door sterk stijgende huren en andere kosten kunnen veel winkels zich nauwelijks handhaven.

De Kinderboekenweek werkt vrijwel zonder subsidie van de overheid. Het ministerie van WVC stelde dertigduizend gulden beschikbaar om een lespakket voor het basisonderwijs mogelijk te maken. Het bedrijfsleven verleent wel steun.

Het festijn dat van 5 tot en met 15 oktober duurt, heeft als thema 'In het holst van de nacht'. In orthodox-protestantse kringen heeft dat 'occulte' onderwerp tot grote verontrusting geleid. De vereniging Bijbel en Onderwijs, die waakt over het protestants-christelijke onderwijs, biedt in samenwerking met zo'n honderd christelijke boekhandels alternatieve informatie aan onder het motto 'Je hoeft niet bang te zijn'.

Van alle door de CPNB aanbevolen sprookjes, spook- en griezelverhalen noemt de vereniging maar tien procent acceptabel. “Maar zij gaat gelukkig niet zo ver dat zij de rest uit het aanbod wil halen. Tegen die verplichte oogklepperij hadden wij ons zeker verzet”, zegt Kraima. Hij noemt de kritiek uit de tijd. “Maar de boekenweek is zo georganiseerd, dat iedereen er op zijn eigen manier aan kan meedoen. Wij schrijven niets dwingend voor.”

Het Kinderboekenweekgeschenk van Anke de Vries heeft niets met het thema te maken. De CPNB stelt maar één eis aan een auteur van het geschenk: schrijft een boek dat kinderen in één ruk uitlezen. Het resultaat, dat in een oplage van 230 000 exemplaren verschijnt, heet 'Fausto Koppie'. Het gaat over een racefiets met de naam van de legendarische wielrenner uit de jaren vijftig erop. Bij de aankoop van bijna twee tientjes aan kinderboeken is het geschenk gratis verkrijgbaar.

Voor de allerjongsten verschijnt het prentenboekje 'Towser neemt de zon mee', getekend en geschreven door de Brit Tony Ross. De vertaling is van Rindert Kromhout. Het prentenboek heeft een oplage van 83 000 exemplaren. Henk Kraima spreekt tegen dat het een trend is geworden om buitenlandse illustratoren een opdracht te geven voor het prentenboek. “We zoeken niet koste wat kost in een straal van driehonderd kilometer naar iemand die tekst èn beeld kan maken. Bovendien is het aanbod in Nederland vrij schaars.”

Rond Sinterklaas gaat de stichting een onderzoek uit 1955 herhalen: bij vijfhonderd gezinnen wil het nagaan of kinderen op pakjesavond nog boeken krijgen. Veertig jaar geleden was dat bij slechts vijf van de vijfenveertig leerlingen van de hoogste klas van de lagere school het geval. De anderen kregen meccanodozen, schaatsen, schooltassen en andere gewenste geschenken. Boeken stonden op de laatste plaats van de verlanglijstjes.

Waarschijnlijk ligt dat nu anders. Uit cijfers van de Stichting Speurwerk betreffende het Boek blijkt immers dat er vorig jaar een record omzet van kinderboeken was. Voor 52 miljoen gulden werden 3,5 miljoen exemplaren aangeschaft.

De Kinderboekenweek wordt op 5 oktober officieel geopend in Angel Amsterdam, een nieuwe locatie. Op deze 'middagnacht' vindt de première plaats van een liedjesprogramma van Karel Eykman en Henriëtte Schenk onder de titel 'Op blote voeten door de nacht'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden