Uitgevers gaan los op troonswisseling

null Beeld anp
Beeld anp

Als het een beetje meezit, loopt boekhandel Paagman in Den Haag zaterdag vol met kinderen die zijn verkleed als prins, prinses, koning of koningin. De boekhandel heeft kinderen gevraagd zich te verkleden voor de lancering van het prentenboek Waar is de kroon?! Schrijver Dolf Verroen (bijna 85) en tekenaar Thé Tjong-Khing (bijna 80) hebben zich met de troonswisseling in zicht laten verleiden tot een koninklijk sprookje.

Het kinderboek is een van de vele uitgaven die het licht zien in aanloop naar 30 april. Veel uitgeverijen grijpen de ceremonie aan om met speciale boeken te komen over de vertrekkende koningin en de komende koning.

Boeken die al enige tijd klaarliggen voor de troonswisseling zijn afgestoft, of schrijvers zijn in allerijl aan het werk gegaan om op tijd een boek klaar te hebben. Uitgeverij Thomas Rap had twee boeken op de plank liggen voor het geval Beatrix haar aftreden bekend zou maken. In het boek Mijn Majesteit halen BN'ers herinneringen op aan de koningin, terwijl in het boek Van Willem tot Willem de toekomstige koning en zijn voorgangers onder de loep worden genomen.

Gevoelige onderwerpen uit de 33-jarige regeringsperiode van de vorstin worden niet vermeden. Journaliste Jutta Chorus gaat in haar boek 'Beatrix - Dwars door alle weerstand heen' in op zaken als de ruzie tussen Beatrix en haar nicht Margarita, haar 'moeizame band met Bernhard en Juliana' en het huwelijk van prins Friso en Mabel.

Ook haasten uitgevers zich met nieuwe edities te komen. Querido kwam met een portret dat schrijfster Hella Haasse maakte van een bijna 18-jarige prinses Beatrix. Volkskrant-journalisten Jan Hoedeman en Remco Meijer hebben hun biografie over Willem-Alexander geactualiseerd. Speculaties over de nieuwe koning zijn er ook. Schrijver Patrick Bernhart vraagt zich af wat de nieuwe koning zou openbaren als hij zijn geheime memoires zou publiceren.

Thrillerschrijvers grijpen hun moment. Tomas Ross, bekend als republikein, heeft een misdaadroman geschreven waarin een verloren gewaand document en een mysterieus schilderij het voortbestaan van ons koningshuis bedreigen. Twijfels over de bestaande Oranje-bloedlijn komen ook terug in de thriller IV van Arjen Lubach.

Blijkens de boekverkopen is vooral de jeugd gecharmeerd van 30 april, blijkt uit de Bestseller 60. De kinderboeken Een kroontje voor prinsje Alexander en Leve de koning.... staan deze week respectievelijk op de 19e en 41e plaats van best verkochte boeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden