Uitgeverij tovert verdwenen boeken terug als e-book

INTERVIEW | JOOST VAN VELZEN

De boekenbranche is zo op bestsellers gericht, dat de mindere verkoopgoden vaak snel de nek wordt omgedraaid. Veel titels zijn daardoor niet meer verkrijgbaar. De tweemans-uitgeverij Fosfor gaat vanaf 6 maart dwars tegen de bestsellercultuur in en geeft verdwenen titels een nieuw digitaal leven. Initiatiefnemer Jeroen van Bergeijk: "De e-book-markt kan alleen maar groeien".

Hoe kwam u op het idee om onverkrijgbare boeken als e-book uit te brengen?
"Het begon met een boek van mezelf. Ik ben journalist en één van mijn eerste boeken bleek nergens meer te koop. Dat vond ik zo zonde. Ik wilde dat boek levend houden. Toen heb ik het gedigitaliseerd. Tegelijkertijd dacht ik: wacht eens, hier zit een markt in. Een markt die alleen maar kan groeien."

Is het niet al zo dat alle nieuwe boeken digitaal verschijnen?
"Jawel, maar pas sinds een jaar. Het gaat ons om de boeken van de afgelopen dertig jaar. Daar zitten heel wat titels tussen die een nieuwe kans verdienen."

Bent u hét antwoord op de bestsellercultuur?
"Een bescheiden antwoord. Het is een low-budget-operatie. Wij vinden dat boeken te snel verdwijnen en daar gaan mijn zakenpartner Evert Nieuwenhuis en ik iets aan doen."

Grote uitgeverijen zijn niet gek. Waarom ziet u brood in boeken die zij opgaven?
"Het is vrij omslachtig om van papieren boeken e-books te maken die klaar zijn om verkocht te worden. Ik snap dus wel dat de grote uitgeverijen daar weinig energie in steken. Lang niet ieder boek is ook interessant. Een analyse van het tweede kabinet-Lubbers, daar zit niemand op te wachten. Maar een boek als 'Een Groenlander in Afrika' van Koos Dijksterhuis, dat moet toch te krijgen zijn?"

Dan moet het wel iets opleveren.
"Als je er honderd verkoopt ben je al uit de kosten. Het is wel essentieel dat onze e-books overal te koop zijn. We hebben een deal met Apple en onze titels zijn binnen te halen op bol.com, Bruna, Ako enzovoort. Je moet zorgen dat je daar bent waar mensen boeken kopen. De auteurs die we benaderen zijn enthousiast. Ze delen eerlijk mee in de opbrengst; we hebben een fifty-fifty deal met ze."

Heeft uitgeverij Fosfor een profiel? Wat voor soort boeken geven jullie uit?
"Door onze achtergrond hebben we het meeste op met journalieke boeken. We krijgen ook subsidie van het Fonds voor Journalistieke Projecten. We doen ook veel literaire nonfictie. Dat is het langste houdbaar. Ik denk dat we Geert Mak over honderd jaar ook nog lezen. Ons fonds telt nu nog dertig titels, binnenkort vijftig en waar het stopt weet ik niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden