'Uitgever Sanoma bereidt grote ontslagronde voor'

Het hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp. Beeld anp

De Finse uitgever Sanoma gaat een grote ontslagronde doorvoeren bij zijn Nederlandse bladentak. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het bedrijf brengt een aantal slechtlopende magazines onder in een sterfhuisconstructie en alle redacties moeten bezuinigingsvoorstellen indienen.

Sanoma wil zijn zwaartepunt verschuiven naar inkomsten uit digitale media. Hoeveel banen verdwijnen is niet duidelijk, maar de uitgever heeft al collectief ontslag aangevraagd. Vakbonden mogen in november met de bladenmaker om tafel.

Sowieso wordt de slechtlopende categorie van mannenbladen als Playboy en Nieuwe Revu tegen het licht gehouden. Volgens twee bronnen is de heroriëntatie echter veel breder. 'De omvang is ongekend', aldus een van hen, die er rekening mee houdt dat de helft van alle titels verdwijnt.

Vakbonden
Volgens de vakbonden bereidt Sanoma een reorganisatie voor. Hoeveel banen er zullen verdwijnen is nog onbekend, maar er is al wel een collectief ontslag aangevraagd voor minimaal 20 mensen, zegt Yvonne Dankfort van de NVJ. Als een bedrijf ontslag aanvraagt voor 20 of meer medewerkers moeten de vakbonden ingelicht worden. Zij werden 2 weken al op de hoogte gebracht van het voornemen.

'De hoofdredacteuren hebben opdracht gekregen om te kijken waar nog bezuinigd kan worden. Anders dan op mensen, valt daar niet zoveel te bezuinigen', vertelt Dankfort. De vakbonden vrezen dat het om een forse ingreep gaat.

Sanoma maakt op 4 november de uitwerking van het reorganisatieplan bekend aan de vakbonden. 'Dan ligt er een concreet plan over hoeveel banen er verdwijnen en hoe er afscheid genomen gaat worden van de medewerkers', aldus Anne Jan de Graaf, bestuurder bij FNV Kiem. Volgens hem worden alle verliesgevende magazines onder de loep genomen.

Een woordvoerder van Sanoma stelde dat bij de tweede kwartaalcijfers een 'strategische review' is aangekondigd. 'Daarbij staan alle opties open', aldus de zegsman die verder geen commentaar wilde geven.

Sanoma is het moederbedrijf van de Nederlandse tv-zenders van SBS, nieuwswebsite Nu.nl en tijdschriften als de Libelle en Donald Duck. Het bedrijf heeft in Nederland ruim 1600 medewerkers in dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden