Uitgever klinkt veel chiquer dan dominee uitgever

Ze studeerden ooit theologie, maar wat hebben ze eraan in hun huidige bestaan - vlak bij of ver van de kansel? Vandaag: Jan de Vlieger (1961), uitgever.

Elma Drayer

'Ik wil klein blijven met mijn uitgeverij. Als mensen met een voorstel bij me komen, zeg ik: ga alsjeblieft naar een ander! Dit jaar geef ik een stuk of zes boeken uit en twee cd's. Als ik volgend jaar niets moois heb, geef ik niets uit. Ik doe alleen boeken die ik de moeite waard vind. Er komen in Nederland al veel te veel titels op de markt. Gelukkig is het niet mijn broodvoorziening.

Toen ik begin jaren tachtig klaar was met de pedagogische academie was er geen werk. Ik ben een typisch lid van de verloren generatie. Van mijn jaar is zeker de helft ergens anders terechtgekomen. Ik had dienst geweigerd. En als je theologie ging studeren, hoefde je geen vervangende dienst te doen. Dan werd je opgeleid tot een menslievend ambt.

Theologie leek me natuurlijk ook interessant. Ik kom uit een heel kerkelijk milieu. Mijn vader was organist van de christelijke gereformeerde kerk in Zierikzee, ik zat altijd bij hem boven op de galerij. Kerk en geloof waren in Zeeland heel vanzelfsprekend. Ik heb er warme gevoelens aan overgehouden, hoor. Het scheelde denk ik dat ze er thuis relativerend over deden. Maar op de pedagogische academie groeide ik uit dat milieu weg. Mijn wereld ging er open.

Ik koos voor Brussel, dan hoefde je niet nog twee jaar Grieks en Latijn te doen. Een kleine faculteit die iets seminarieachtigs had. Je bleef een beetje een buitenlander. Na college ging je samen naar het café of samen studeren. Het was daar in Brussel erg barthiaans. Geweldig vond ik dat - toen vond ik dat geweldig. Ik heb eraan overgehouden dat theologie een wetenschap is. Barths werk zit echt fantastisch in elkaar. Alleen de barthianen zijn vervelend. Zíj weten precies hoe het zit.

Tijdens mijn studie werkte ik al voor een uitgeverij in Voorburg die veel bijbelvertaalwerk uitgaf. Ik deed de redactie van het tijdschrift De eerste lezing. Erg goeie teksten zaten daartussen. Die heb ik later, toen de uitgeverij ophield, meegeroofd uit de boedel. Gebruikte ik voor mezelf of in de eredienst. Zo leerde ik ook het werk van Pieter Oussoren kennen. Zijn teksten békten zo lekker.

Aan het eind van mijn studie werd ik predikant - al was dat nooit mijn intentie geweest. Ik vond het best leuk, maar je bent niet opgeleid tot dominee. Je bent opgeleid tot schriftgeleerde. Ik had twee preken gehouden voor ik de pastorie inging. Ineens moest het elke week. En ik had twee pastorale bezoekjes afgelegd. Je bent heel onvoorbereid op wat je te wachten staat. Dat blijft raar.

Ik was al begonnen met mijn uitgeverijtje. Dat gaat heel simpel. Als je zegt: ik ben uitgever, ben je uitgever. Je gaat naar de Kamer van Koophandel, je organiseert geld en je vraagt offertes aan. Het is geen beschermd beroep.

Toevallig kwam ik Pieter Oussoren een keer tegen. Ik vroeg of zijn bijbelvertaling klaar was. En of ik die mocht uitgeven. Eerst had hij daar helemaal geen zin in, hij was er juist mee gestopt. Later is hij daar gelukkig op teruggekomen. Dat heeft geleid tot de Naardense Bijbel, vorig jaar oktober kwam hij op de markt. Sindsdien zijn er 15000 exemplaren van verkocht, we zijn bezig met de vierde druk. We willen nu een kleinere uitvoering maken. Als mensen al klagen, dan is het over de omvang. Je kunt hem niet in bed lezen.

Die eerste weken, krankzinnig druk was het. Permanent waren er twee lijnen bezet. Ik heb collega's moeten vragen om de telefoon aan te nemen. Ook mijn kinderen hielpen mee, ze wisten precies hoe het moest: met uitgeverij Skandalon! Mensen wilden een moord doen voor de Naardense Bijbel. Waren bereid om vanuit Groningen hier naar Vught af te reizen.

Wij hebben al onze spaarcentjes in de Naardense Bijbel gestopt. En natuurlijk geld geleend. Zelf heb ik er altijd vertrouwen in gehad dat het zou lukken. Nou, we hebben alle rekeningen kunnen betalen. Pieter hoefde geen honorarium voor de eerste druk, maar nu kan ik hem gewoon zijn royalty's storten.

Mijn kinderen vinden uitgever veel chiquer klinken dan predikant. Zelf zal ik altijd zeggen dat ik dominee ben. In toenemende mate vind ik het een heel leuk vak, ook omdat de pretenties weg zijn. Je denkt als dominee in alle bescheidenheid mee.

Die combinatie zou ik trouwens elke collega gunnen. Als je horizon kerkenwerk is, ben je nooit klaar. Je kunt altijd nog bij iemand langsgaan. Het is heel gezond om dat wél te begrenzen. Die twee zitten mekaar niet in de weg, integendeel. Ik gebruikte Pieters teksten in de eredienst. Als mijn gemeente had gezegd: hou op!, was het nooit tot de Naardense Bijbel gekomen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden