Uitgever betaalt dertig keer de winst voor kleine elektronische collega

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Reed Elsevier, het Brits-Nederlandse uitgeversconcern, betaalt 320 miljoen dollar (608 miljoen gulden) voor het Amerikaanse MDL. De overnameprijs komt neer op bijna dertig keer de winst, wat zelfs in de dure uitgeverswereld een forse marge is.

MDL levert computerprogramma's waarmee wetenschappers informatie over onderzoek en ontwikkeling op verscheidene wetenschappelijke terreinen, zoals de chemie, kunnen selecteren en analyseren. De software van MDL moet wetenschappers daarbij veel tijd besparen.

De overname sluit goed aan bij de plannen van Reed Elsevier om zijn inkomsten uit elektronische uitgeef-activiteiten snel op te voeren. Nog dit jaar wil het concern een centrale databank, ScienceDirect, in het leven roepen. Daarin moet om te beginnen de informatie van 350 wetenschappelijke tijdschriften van Reed Elsevier elektronisch beschikbaar komen. Vanaf volgend jaar dienen alle 1 200 wetenschappelijke periodieken van het concern zo geraadpleegd kunnen worden.

De programma's en databanken van MDL kunnen veel synergie-voordelen met de eigen informatie opleveren, zo verwacht Reed Elsevier. Die winstmogelijkheden moeten de hoge overnameprijs van MDL rechtvaardigen. Het Amerikaanse, in 1994 opgerichte, bedrijf realiseerde over het eind maart vorig jaar afgesloten tweede boekjaar omzet van 62 miljoen dollar. Daar wist men een nettowinst van elf miljoen aan over te houden, een marge van bijna 20 procent. MDL heeft klanten in de chemische, medische en biotechnologie industrie.

Het is voor Elsevier de grootste aankoop sinds het bedrijf eind 1995 Dagbladunie (NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad) verkocht aan PCM, de uitgeefster van onder meer Trouw. Samen met de verkoop van andere op een breed publiek gerichte dag- en weekbladen in Nederland en Engeland leverde dit Elsevier een 'oorlogskas' van twee miljard gulden op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden