Uitgestorven neushoorn in goede staat gevonden

null Beeld Huffington Post
Beeld Huffington Post

Het dier lag duizenden jaren ingesloten in het Siberische ijs; bedekt, zodat het al die tijd onopgemerkt bleef. Maar nu hebben Russische jagers het in goede staat verkerende kadaver van een kleine wolharige neushoorn gevonden.

De vondst is bijzonder, want het dier is ongeveer tienduizend jaar geleden uitgestorven als gevolg van klimaatveranderingen. Eerder werden er ook al resten van een wolharige neushoorn gevonden, maar die waren nooit in goede staat. Nu is dat wel anders; het ijs zorgde ervoor dat het overleden beestje niet volledig verging en dat een oog, een oor en een bruine vacht bewaard bleven.

Eén van de jagers vertelde in de Siberian Times: "We trokken langs een ravijn en zagen haar op de top hangen. We dachten in eerste instantie dat het een geraamte van een rendier was, maar later zagen we aan de hoorn dat het om een neushoorn ging. Het gedeelte dat uit het ijs stak, was door wilde dieren aangevreten. Maar alles onder het ijs, was nog in perfecte staat."

Pleistoceen
Volgens de eerste schattingen van Russische wetenschappers leefde het jonge dier in de slotfase van het Pleistoceen, dat ongeveer twaalf duizend jaar geleden eindigde. De onderzoekers noemen de neushoorn 'Sasja', vernoemd naar één van de vinders. Wolharige neushoorns waren tijdgenoten van de mammoets en leefden tussen Europa en het noordoosten van Azië.

Albert Protopopov, hoofd van de afdeling paleonthologie op de Academie van Wetenschappen in de stad Jakoetsk: "We hopen dat we door deze vondst meer te weten komen over hun leefomstandheden en welke hedendaagse dieren het meest op de wolharige neushoorn lijken."

"Doordat het geraamte bevroren is geweest, zijn de kansen groot dat we een goed bewaard DNA aantreffen. Dit gaan we dan ook uitvoerig onderzoeken. We hopen de eerste resultaten binnen ongeveer twee weken naar buiten te brengen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden