’Uitgesproken WNL’ maakt conservatieve belofte waar

WNL trad toe tot het bestel om het conservatieve geluid te laten klinken. Lukt dat? Na twee maanden ’Uitgesproken WNL’ blijkt deze actualiteitenrubriek wel degelijk af te wijken van de andere. Waar collega-omroepen de zwakkere tot uitgangspunt nemen, kiest WNL voor de sterkere: de werkende burger.

Steeds terugkerende vraag is: handelt de overheid in het belang van de werkers, wier geld ze immers uitgeeft? Het antwoord is: nee. ’UWV weg ermee’ is de introductie tot een item over bezuinigingen op deze uitkeringsinstantie. Zouden andere actualiteitenrubrieken kiezen voor een interview met een uitkeringsgerechtigde, ’Uitgesproken WNL’ richt de camera op een vrouw die juist grote moeilijkheden krijgt met het UWV als ze vanuit de WW aan de slag wil als zelfstandige.

Het conservatieve principe dat mensen zoveel mogelijk zélf iets goeds van hun leven moeten maken, is in alle uitzendingen hoorbaar. Noeste werkers die het ondanks de crisis weten te schoppen tot miljonair zijn ’Uitgesproken WNL’ vele malen dierbaarder dan klagers over verminderde inkomsten. Dat één op de drie Nederlandse gemeenten belastinggeld besteedt aan ontwikkelingshulp, is in de ogen van WNL een misstand. Meer waardering heeft de omroep voor miljonairs op wie armlastigen, die buiten eigen schuld de boot missen, altijd kunnen rekenen. Zoals op software-miljonair Loek van den Boog, die het kinderfonds Ned4kids oprichtte. Wij conservatieven zijn niet asociaal, is het onderliggende WNL-signaal, alleen vinden we dat niet zozeer de overheid als wel de burger zelf zich moet inspannen voor de behoeftigen.

Het onversneden conservatieve geluid komt ook tot uiting in WNL’s benadering van de rechtspraak. De overheid moet het kwaad streng bestraffen, maar doet dat nauwelijks, is de boodschap als een man die zijn vriendin met 52 messteken heeft gedood, na acht jaar cel weer op vrije voeten komt. Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen onrecht gaat in fel debat met de Haagse strafrechter Elianne van Rens. De laatste hoopt met meer uitleg over het vonnis de wrevel onder het volk te kunnen wegnemen. Eerdmans gelooft daar niets van. Rechtspraak moet, in zijn ogen, gericht zijn op genoegdoening voor het slachtoffer in plaats van reclassering van de dader.

Commentator Hans Wiegel is een zwakke schakel. Zijn beschouwingen zijn snel en oppervlakkig. Woensdag bejubelde hij zo’n beetje alle deelnemers aan het debat over de regeringsverklaring. Rutte was goed, Roemer was goed en Cohen ook. Maar met die paspoortkwestie ging het toch flink mis, probeerde presentator Michiel Bicker Caarten bijna wanhopig. „Ach”, antwoordde Wiegel grootmoedig, „een fout is niet erg, want als alles altijd goed gaat, vergeet je dat het ook wel eens fout kan gaan.” Tegen zoveel logica was Bicker Caarten niet bestand.

De WNL-presentator mag wat pittiger. Hij is te veel every inch a gentleman. Ook dat is conservatief, ofschoon in de journalistiek niet altijd een pre. Maar dat laat onverlet dat ’Uitgesproken WNL’ een boeiende aanvulling is voor een publieke omroep die pluriform wil zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden