Uitgesmeerde emoties en respect in Iraakse tragedie

Son of Babylon
Regie: Mohamed Al-Daradji. Met Shehzad Hassen en Yasser Taleeb. In 4 bioscopen.

Het is drie weken na de val van Saddam Hoessein, als een grootmoeder uit Iraaks Koerdistan besluit om samen met haar kleinzoon op zoek te gaan naar haar zoon (en zijn vader), van wie sinds de oorlog met Koeweit in 1991 niets meer is vernomen. Na twaalf jaar hebben ze eindelijk een aanwijzing dat hij in de gevangenis van Nasiriyah zit, en zo begint een lange tocht van de bergen in het noorden naar de woestijn in het zuiden van Irak.

De Iraaks-Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji, die tevens een van de camera's hanteerde, geeft een goede indruk van het onherbergzame gebied, met kilometers lang niets dan rotsen en opstuivend zand, maar zijn Iraakse 'roadmovie' stuurt ook aan op een melodrama. Zo is de confrontatie met de massagraven in het zuiden al erg genoeg, maar in plaats van dat de regisseur hier wat gas terugneemt, worden de emoties uitgesmeerd. Bij de opgegraven schedels en skeletten moet gehuild.

'Son of Babylon' dwingt respect af omdat het om een belangrijk thema als vergeving draait, en omdat het zo'n grote tragedie betreft. De eindtitels maken melding van meer dan een miljoen vermisten in Irak in de afgelopen veertig jaar, en de ontdekking van meer dan driehonderd massagraven.

Toch ontbeert de film een bepaalde ingehouden dramatische kracht, zoals wel aanwezig in het werk van bijvoorbeeld de Iraans-Koerdische filmmaker Bahman Ghobadi, die veelvuldig filmde op het grensgebied van Iran, Irak en Turkije en ook verweesde of anderszins getroubleerde kinderen als hoofdpersonen opvoerde. Denk aan Ghobadi's landmijnendrama 'Turtles can Fly' dat een paar weken voorafgaand aan de Amerikaanse invasie van Irak speelde. Die film was zich bewuster van de pathetiek die op de loer ligt, als het om oorlog en kinderen gaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden