Uitgeschakelde Schultz gaat nu sponsors zoeken

De carrière van tennisster Brenda Schultz-McCarthy heeft zich altijd afgespeeld in een hectische wereld van uitersten. Het was en is hollen of stilstaan, pieken en dalen, alles of niets.

Fred Buddenberg

De afgelopen vier dagen stonden model voor het turbulente tennisleven van de bijna 37-jarige Schultz. Zondag speelde ze voor maar liefst 4000 toeschouwers met Roddick, Blake en Sjarapova een liefdadigheidswedstrijd in Boca Raton. Gisteren verloor ze in Rotterdam voor een handjevol mensen in de eerste ronde van de nationale Masters van Daniëlle Harmsen.

Overeenkomstig haar altijd optimistische karakter peurde Schultz een positief puntje uit de verloren partij tegen Harmsen, de nationale buitenkampioene van 2006. Schultz had voor het eerst sinds lange tijd weer een goed gevoel over haar forehand, in haar beste jaren een ’Steffi Graf-achtige doodsklap’. Als excuus voor de nederlaag (6-3, 5-7 3-6) voerde ze aan dat ze pas dinsdagavond in Nederland was aangekomen.

De vlucht van Boca Raton naar Amsterdam had dezelfde dienstregeling als de onvoorspelbare achtbaan waarin Schultz haar hele leven al vertoeft. Ze kon pas op maandag vliegen, omdat de afspraak met Roddick uitliep. En omdat ze een chronisch gebrek aan geld heeft, ging de reis – uiteraard in de economyclass – via Londen. „Daar moest ik rennen om de aansluiting te halen. Ik was wel op tijd, maar mijn rackets konden pas met een volgende vlucht mee.”

De extra vrije tijd die Schultz na haar vroege uitschakeling in het Rotterdamse Topsportcentrum heeft, gaat ze gebruiken om de interesse van sponsors voor haar persoon te wekken. Ze heeft bijvoorbeeld geld nodig om in januari naar Melbourne te kunnen voor de Australian Open. „Ik heb nergens 10.000 dollar liggen”, zei de altijd openhartige Schultz, die gisteravond al een eerste afspraak had. „Ik ben op televisie bij Pauw en de Witteman.”

Schultz zit op zwart zaad sinds ze twee jaar geleden besloot terug te keren in het professionele vrouwencircuit. Zeven jaar geleden moest ze een punt achter haar loopbaan zetten vanwege een hardnekkige rugblessure. Ze kreeg een uitkering van de verzekeringsmaatschappij Lloyds of London, op voorwaarde dat ze nooit meer in de WTA-tour zou spelen. „Je tekent je carrière weg, maar daar heb ik mij destijds bij neergelegd.”

Dus kreeg Schultz de polis onder haar neus geschoven toen ze in 2005 haar rentree maakte in het profcircuit. Ze moest 100.000 dollar terugbetalen en ook al het prijzengeld verdwijnt in de kassen van Lloyds of London. Net zolang totdat haar hele schuld is afgelost. De 100.000 dollar is inmiddels overgemaakt door Roddick, als wederdienst voor de bereidheid van Schultz om steeds aan de liefdadigheidsprojecten van de Amerikaan mee te doen. „Als ik de Australian Open win ben ik ook van de rest af.” De hoofdprijs in Melbourne bedraagt een miljoen dollar.

Na het afhaken van Elise Tamaëla is Schultz in de Nederlandse hiërarchie gepromoveerd naar de tweede plaats. Ze moet alleen Michaëlla Krajicek voor zich dulden. Schultz snapt wel dat speelsters als Michelle Gerards en Tamaëla stoppen, maar ze vindt het niet slim. „Ik heb ook wel eens gedacht om bij Albert Heijn te gaan werken, maar je moet doorzetten. En je moet iemand hebben die je kan helpen en iemand die in je wil investeren.”

„Ik begrijp ook niet waarom de Nederlandse tennissters vooral in Europa spelen. De toernooien in de Verenigde Staten zijn minder goed bezet. Daar kun je veel makkelijker punten verdienen. Iemand als Daniëlle Harmsen zou goed uit de voeten kunnen op Amerikaans hardcourt, maar ze speelt vooral op Europees gravel. Ze heeft nog nooit een toernooi in de VS gespeeld. Onbegrijpelijk. Ik ga Manon Bollegraf (bondscoach bij de vrouwen, red.) voorstellen dat de speelsters bij mijn thuis kunnen trainen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden