Uitgeprocedeerde Eliza mag haar eindexamen toch in Nederland doen

CINDY CLOIN

De uitgeprocedeerde Eliza (16) mag tóch haar vmbo-eindexamen in Nederland doen. Het gezin uit Tsjetsjenië zat in het detentiecentrum in Zeist in afwachting van uitzetting, maar is gisteren teruggebracht naar het asielzoekerscentrum in Amersfoort.

Eliza en haar familie mogen in Nederland blijven tot na de diploma-uitreiking. Het Corderius College in Amersfoort, de school van Eliza, is blij met het besluit van Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van veiligheid en justitie.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is er rekening gehouden met 'individuele factoren'. Dat wil niet zeggen dat dit nu algemeen geldt voor alle uitgeprocedeerde kinderen die eindexamen doen.

Vorige week werd het gezin met zes kinderen halsoverkop naar Zeist gebracht, terwijl Eliza dit jaar eindexamen doet. "Een kind uitzetten vlak voor het examen is zeker niet in haar belang", zegt rector Egbert Boerma. De school en haar vriendinnen besloten daarop actie te ondernemen en een verzoek tot uitstel in te dienen.

Defence for Children, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, noemt het besluit behoorlijk uitzonderlijk. "Het is goed dat er meer oog lijkt voor het belang van het kind", zegt Martine Goeman, juriste bij deze organisatie. "We hopen dat die ontwikkeling zich verder voortzet." In het verleden werd een paar keer een leerling uitgezet rond de eindexamenperiode. Zo kon de Armeense Eduard vorig jaar niet bij zijn diploma-uitreiking aanwezig zijn. En de zaak doet ook denken aan Taïda Pasic, die in 2006 werd uitgezet vlak voor haar examens. Voor toenmalig minister Rita Verdonk was het feit dat iemand in het eindexamenjaar zat onvoldoende reden voor een uitzondering.

Als de examens achter de rug zijn, zal het gezin vrijwillig en zelfstandig terug keren naar Tsjetsjenië, zo is met het gezin afgesproken. Vanaf dinsdag zal Eliza de lessen weer bijwonen op school. Boerma: "Haar mentor heeft al even contact met haar gehad en ze hadden de afgelopen week weinig hoop op een goede afloop. Ze zijn dan ook ontzettend blij met dit nieuws."

De achternaam van Eliza en haar familie is bekend bij de redactie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden