Uitgeprocedeerde asielzoeker wil ook na z'n 18de naar school

Armeniër spant zaak aan tegen Nederlandse staat

ROB PIETERSEN en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

De 19-jarige Armeense asielzoeker Taron Zjamharjan heeft de Nederlandse staat gedagvaard om te worden toegelaten tot een mbo-opleiding. Zijn advocaat Jelle Klaas stelt dat de overheid mensenrechtenverdragen schendt door de Armeen het recht op onderwijs te onthouden. De zaak dient vandaag voor de rechtbank in Den Haag.

Zjamharjan werd in september op zijn eerste schooldag van de opleiding tot arbeidsgekwalificeerd assistent op het roc Den Helder uit de klas gehaald. Zijn inschrijving kon, door het gebrek aan een geldige verblijfsstatus, niet worden rondgemaakt. Het 'koppelingsbeginsel', dat het recht op voorzieningen van vreemdelingen koppelt aan hun verblijfsstatus, verbiedt meerderjarige 'illegalen' toegang tot het onderwijs. Klaas stelt dat het recht op onderwijs in verschillende mensenrechtenverdragen is vastgelegd, voor kinderen én volwassenen.

De stichting Robin Hood College steunt Zjamharjan in zijn poging op school te worden toegelaten. De stichting is al jaren actief in het ondersteunen van jonge asielzoekers van 18 jaar en ouder die graag naar school willen. Die opleiding is hard nodig voor een eerlijke kans op een mooie toekomst, stelt de stichting, in Nederland óf, als ze toch worden uitgezet, in het land van herkomst.

Stichtingsvoorzitter Ton Schuitemaker benaderde advocaat Klaas voor hulp. Die dwong eerder in een zaak tegen de staat het recht af voor een ongedocumenteerde vreemdeling om stage te mogen lopen. Het dwong minister Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) het beleid aan te passen.

De vader van Zjamharjan was politiek actief in Armenië, hij werd bedreigd en mishandeld, en vluchtte in maart 2008 met vrouw en twee zonen naar Nederland. De asielprocedure en het beroep werden afgewezen, sinds oktober 2011 is het gezin uitgeprocedeerd maar uitzetting lukte tot dusver niet.

Voor asielkinderen geldt tot hun 18de de leerplicht. Daarna geldt het koppelingsbeginsel. Als je voor je 18de een vervolgopleiding bent gestart, dan mag je die afmaken. Dat is bij vrienden van Taron Zjamharjan in azc Den Helder het geval. Volgens Klaas wordt de Armeen daarmee 'op ongerechtvaardigde gronden gediscrimineerd'.

Schuitemaker wijst erop dat het niet zozeer Zjamharjans schuld is dat hij niet eerder aan de mbo-opleiding kon beginnen. Het Armeense gezin moest in ruim vijf Nederlandse jaren zes keer verhuizen naar andere azc's. "Wat denk je dat dat met zo'n jong doet, steeds weer verhuizen, steeds weer nieuwe vrienden maken in een andere omgeving, naar een andere school? Hij moest elke keer opnieuw beginnen", aldus Schuitemaker.

"Het mensenrecht op onderwijs luidt dat 'een ieder' recht heeft op onderwijs. Het door de staat bedachte onderscheid op basis van leeftijd moet daarom van tafel", zegt Klaas. "De mensenrechtenverdragen zijn helder. Het is spijtig dat we de rechter nodig hebben dat bij de staat te laten doordringen."

Eerder leverde de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) fikse kritiek op de strikte hantering van het koppelingsbeginsel. Dat staat op gespannen voet met Europees en internationaal recht, stelde de commissie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden