Uitgelekte memo's: Britten uit op olie bij invasie Irak

Beeld afp

Een jaar voordat Groot Brittannië besloot een leidende rol op zich te nemen bij de invasie in Irak zijn er al plannen gemaakt tussen de Britse overheid en de oliemaatschappijen BP en Shell om de olievoorraden van Irak te exploiteren.

Zowel de Britse overheid als de oliemaatschappijen hebben altijd ontkend dat de olievoorraden van Irak iets te maken hadden met de invasie van dat land. Volgens de officiële lezing zijn de Britse troepen Irak binnen gevallen omdat het zou beschikken over 'massavernietigingswapens'.

Uit de notulen van een serie vergaderingen tussen ministers en de directie van de oliemaatschappijen blijkt dat barones Symons, de minister van handel, al vijf maanden voor de invasie in maart 2003 tegen BP zei dat de regering het belangrijk vond dat de Britse oliemaatschappijen een deel kregen van de enorme Iraakse gas- en olievoorraden. Ze zegde toe om bij de regering Bush te lobbyen voor de maatschappijen omdat die vreesden buiten de deals gehouden te worden die de Verenigde Staten zou sluiten met de Russische en Franse regeringen.

De documenten staan haaks op de ontkenningen van geruchten over dergelijke afspraken die ten tijde van de invasie de ronde deden. Shell verklaarde destijds dat de bewering 'volledig onjuist' was, volgens BP had het bedrijf geen 'enkel strategisch belang' in Irak en toenmalige premier Tony Blair zei dat de bewering 'hoogst absurd' was.

De documenten, die niet boven water zijn gekomen tijdens het onderzoek naar de betrokkenheid van Groot Brittannië in de Irak-oorlog, bevatten notulen van tenminste vijf vergaderingen in de laatste maanden van 2002 tussen het Britse ministerie van Buitenlandse zaken en onder meer BP. In de notulen zegt Midden Oosten coördinator Edward Chaplin dat ¿Shell en BP het zich niet kunnen veroorloven om geen aandeel te hebben in Irak in verband met hun toekomst op de lange termijn ... We zijn van plan een eerlijk deel van de actie op te eisen voor de Britse bedrijven in het Irak van na Saddam Hoessein.¿

Aan het begin van de invasie werden een aantal 20-jarige contracten getekend die nu gelden als de grootste uit de geschiedenis van de olie-industrie.

(Bron: The Independent)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden