Uitgekookt Pyongyang blaft maar weer eens

Noord-Korea protesteert tegen militaire oefening VS en Zuid-Korea

Noord-Korea blijft rationeel in zijn irrationaliteit. Liet het vorige week nog weten dat het 'een sfeer van verzoening en eenheid' wil creëren met de zuiderbuur, inmiddels klinken weer de jaarlijkse dreigementen vanwege de naderende militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea.

De Nationale Defensiecommissie, de hoogste bestuurlijke autoriteit van Noord-Korea, schreef op 24 januari in een brief aan Zuid-Korea dat het 'volledige stopzetting van vijandige militaire handelingen' nastreeft, evenals de 'hereniging van gescheiden families en verwanten'.

Maar deze week werd weer het vijftig jaar oude plaatje gedraaid: staatskrant Rodong Sinmun beschuldigt de VS 'als strategisch doel te hebben Noord-Korea binnen te vallen en de macht te grijpen in de hele regio'.

Volgens de staatskrant zijn de oefeningen bedoeld om Noord-Korea 'met een nucleaire aanval te bestoken'. De militaire operaties beginnen eind februari en duren tot april. Noord-Korea dringt - zoals elk jaar, altijd vergeefs - aan op afstel van de oefeningen, omdat die 'catastrofale gevolgen' kunnen hebben zoals een 'onvoorstelbare Holocaust'.

Toch is de taal van Pyongyang vooralsnog iets minder agressief dan in 2013. Toen dreigde het met een nucleaire aanval en zou de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel kunnen veranderen in 'een vlammenzee'. Mocht Noord-Korea 'militaire provocaties' maken, dan dreigt Seoel op zijn beurt met 'genadeloze vergelding'. Ook dat is vooral praat voor de (binnenlandse) bühne van hardliners, omdat Seoul beseft dat het feitelijk machteloos staat.

Pyongyang beheerst al twee decennia succesvol het wereldtoneel met nucleaire en andere dreigementen, waarop weer lijmpogingen volgen. Die leiden er dan markant genoeg toe dat het land gratis de broodnodige hulp krijgt, voor niets anders dan behoud van de status quo.

Wat er ook gebeurt, Pyongyang zal de kernwapens nooit opgeven. Het wijst er graag, en terecht op, dat dit de ondergang van de Libische leider Kadafi heeft ingeluid.

Waar overal toezicht of toezeggingen voor hervormingen worden geeist in ruil voor hulp, is Noord-Korea het enige land dat daaraan ontsnapt. De hulp gaat vaak grotendeels naar het leger, de elite in Pyongyang en de bevolking van de grote steden. Precies die groepen die Kim Jong-un tevreden moet houden, om het belangrijkste doel van het regime te bereiken: in het zadel blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden