Uitgekleed in het lab

Dit stukje gaat over seks Allemaal bij de les? Dan treden we in detail: hoeveel mannen jubelen om hun lange penis of treuren om een te korte? En kun je aan de toenemende bevalligheid van vrouwen zien dat het uur van de eisprong nadert? In jagersstemming verruilen ze de slonzige broek dan voor een elegant mantelpakje.

Bij zulke gniffelzaken voelt een gewone sterveling de wangen kleuren. Maar we kijken schaamteloos mee door de klinische ogen van de wetenschapper.

Die ontdekte ooit al dat vrouwen vallen op een specifieke zweetgeur. Ze verkiezen de lucht van mannen die over een ander immuunsysteem beschikken dan zijzelf. Dat komt goed uit: hun kinderen erven twee immuunsystemen, en zijn zo beter uitgerust tegen ziektekiemen.

Dit is keurige wetenschappelijke interesse. Waarom zou de volgende vraag het niet zijn: kun je de lengte van de penis afmeten aan ’s mans schoenmaat?

Hiervoor draafden 104 mannen op, wier schoen en lid aan het University College London werden gemeten. Gemiddelde schoen: maat 43, gemiddelde penis 13 centimeter. De schoen bleek niks over het lid te zeggen, en andersom evenmin. Keurige vraag, keurig antwoord.

Dus diepen we onze fascinatie, heel sereen, nog verder uit: „Doet ’t ertoe hoe lang ie is?’,’ vragen psychologen zich af in het vakblad Psychology of Men & Masculinity ’van juli 2006. En kunnen man en vrouw elkaar vinden in dezen?

Laat heren niet zelf hun mannelijkheid schatten, dat is vragen om visserslatijn. In objectieve metingen komt de gemiddelde penis met erectie uit op een bescheiden 13,5 centimeter, en 68 procent van de mannen moet het doen met een maatje tussen de 11,7 en 15,2 centimeter.

Maar wat zegt de ware lengte? Het gaat om de perceptie. Hoe staat de man tegenover zijn piemel en hoe kijkt zijn partner ertegenaan? Via internet gaven 26.000 mannen en vrouwen hun mening.

Weliswaar achtte 66 procent van de mannen hun penis van normaal formaat, maar van hen zou 46 procent toch een centimetertje erbij wensen. Van de kleingeschapenen droomt 91 procent van centimeters winst. Er bleek een lichte evenredigheid tussen penis- en lichaamslengte. Verder kunnen mannen die tevreden zijn met hun geslacht, ook met de rest van hun lijf goed uit de voeten.

En vrouwen? Liefst 84 procent sprak van een prima penis, van slechts 14 procent zou er wat bij mogen, en van 2 procent iets eraf. Kortom, waar maken al die mannen zich zorgen over?

Over hun vrouw. Nu de wetenschapper inzoomt op de mannelijke intimiteit, moet ook de vrouw zich maar blootgeven. Uit een publicatie in Hormones and Behavior van 10 oktober blijkt dat de vrouw, naarmate de ovulatie nadert, naarstig haar klerenkast afzoekt naar een bevallig jurkje. Het mag wat dieper zijn ingesneden en moet afkleden. De vrouw hoeft de eigen temperatuur niet te meten om de eisprong te zien aankomen. Ze kan net zo goed acht slaan op haar neiging om zich vlotter te soigneren.

Het bewijs? Nietsvermoedende, vrouwelijke studenten gingen twee keer op de foto, enkele dagen voor hun ovulatie en een paar dagen voordat zij menstrueerden. Objectieve beoordelaars kozen de meest verleidelijke van beide poses: hun stem viel op 60 procent van de foto’s van vóór de eisprong en 40 procent van foto’s vóór de menstruatie. Verhoogde vruchtbaarheid verried zich aan de fleurige kleding.

Is dit misschien een te gehaaste conclusie? Ziet een vrouw er halverwege de cyclus wellicht leuker uit omdat ze zich prettiger voelt dan dichter tegen haar menstruatie aan? Nee, zeggen de psychologen, want dan hadden de foto’s van de studentes die het dichtst tegen hun menstruatie aan zaten het laagst moeten scoren. En dat deden ze niet. Hier sneuvelt de wijsheid dat onze ovulatie verborgen is, waar chimpansees met hun gezwollen genitaliën koketteren.

En: heeft het wetenschappelijk aagje nog meer? Ja! Mannen hebben hun vrouwen heus wel in de gaten, schreef de gluurder onlangs in Evolution and Human Behavior. Ze worden jaloers in de vruchtbare periode van de partner, vooral op mannen met een stoer en prettig uiterlijk. Ze waken, zijn attent en verdacht lief. Een fotosessie bewees het, spijkerhard. Genoeg, genoeg, willen we zo in het lab worden uitgekleed?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden