Uitgaansverbod in Kathmandu ook zondag van kracht

(Novum/AP) - Een uitgaansverbod dat de Nepalese regering zaterdag voor de hoofdstad Kathmandu had afgekondigd blijft ook zondag van kracht, heeft de regering gezegd. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat tegenstanders van koning Gyanendra en de door hem benoemde regering massaal de straat op gaan.

Een voor zaterdag geplande demonstratie had het hoogtepunt moeten worden van een vier dagen durende staking waarmee de door de koning buiten spel gezette politieke partijen herstel van de democratie proberen af te dwingen. Nadat het uitgaansverbod was afgekondigd besloten zij de demonstratie uit te stellen tot zondag. Daar heeft de regering nu opnieuw een stokje voor gestoken.

De afkondiging van het uitgaansverbod ging vergezeld van de waarschuwing dat er gericht zou worden geschoten op overtreders van het verbod. Vanaf 10.00 uur, het tijdstip waarop het uitgaansverbod van kracht werd, bleef de Nepalese hoofdstad uitgestorven en waren er op straat alleen patrouillewagens met soldaten, politieauto's en ambulances te zien. Toeristen mochten zich uitsluitend van en naar de luchthaven te bewegen.

In veel andere plaatsen kwamen wel mensen de straat op en in twee plaatsen openden de ordetroepen het vuur op de demonstranten. In de zuidelijke plaats Bharatpur vielen drie gewonden toen de politie het vuur opende op betogers die rellen begonnen te schoppen en zeker zes overheidsgebouwen in brand staken. De betoging in de 140 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu gelegen stad was de grootste tot nu toe. De politie werd verrast door de overmacht en moest zich terugtrekken van het centrale plein.

In de badplaats Pokhara, tweehonderd kilometer ten westen van Kathmandu en dicht bij de plek waar koning Gyanendra vakantie houdt, vielen een dode en twee gewonden toen de troepen schoten op demonstranten die hen met stenen bekogelden.

Zaterdag was het precies zestien jaar geleden dat Nepal een democratisch bestuur kreeg. Vorig jaar maakte Gyanendra daar weer een eind aan door alle macht naar zich toe te trekken. Hij zei dat dat nodig was om een halt toe te roepen aan de politieke chaos en corruptie en de uitzichtloze strijd met maoïstische rebellen. Aanvankelijk hadden veel Nepalezen begrip voor het optreden van de koning, maar de opstand is sindsdien alleen maar heftiger geworden en de economie verder ingezakt. De afgelopen dagen waren het niet alleen studenten en politieke activisten die de straat op gingen, maar ook arbeiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de beroepsgroepen.

De rebellen, die zich bij het politieke protest tegen de koning hebben aangesloten, leverden in de nacht van vrijdag op zaterdag hevige strijd met het regeringsleger in het zuidwesten van Nepal. Enkele honderden rebellen vielen vrijdag twee legerkampen en twee politieposten aan in Butwal en breidden hun aanvallen 's nachts uit naar het nabijgelegen Taulihawa, waar zij overheidsgebouwen onder vuur namen en meer dan honderd gedetineerden uit de plaatselijke gevangenis bevrijdden. Het ministerie van defensie liet weten dat de regeringstroepen de aanvallen hadden afgeslagen en daarbij minstens negen maoïsten hadden gedood. Zelf verloren de regeringstroepen drie man.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden