Commentaar

Uiteindelijk zal Moskou overwegen schoon schip te maken over MH17

Premier Rutte reageert op de uitkomst van het MH17 onderzoek na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het is een stevige stap die Nederland en Australië zetten tegen Rusland. Door Moskou aansprakelijk te stellen voor zijn betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, maken ze duidelijk dat de Russische rol niet van de agenda zal verdwijnen. 

En ook dat Nederland er samen met andere landen alles aan zal blijven doen om de verantwoordelijken voor het gerecht te slepen.

De Buk-raket die het toestel van Malaysian Airlines (een KLM-partner) neerhaalde en zo 298 doden veroorzaakte, onder wie 196 Nederlanders, is volgens het internationale onderzoeksteam met zekerheid Oost-Oekraïne binnengebracht door de Russische Koersk-brigade. 

Wie het besluit daartoe nam en wie uiteindelijk de raket afschoot is voor zover bekend nog niet met zekerheid vastgesteld. Om dat boven tafel te krijgen is deels informatie vanuit Rusland zelf nodig.

Patroon van desinformatie

Dat wordt niet eenvoudig. Rusland heeft tot nu toe vrijwel niet meegewerkt aan het internationale juridische onderzoek en juist geregeld valse informatie verstrekt. Dat was niet onverwacht, na de eerdere schimmigheid over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne in brede zin. 

Maar dat die houding ook te zien is bij dit incident waarbij zoveel onschuldigen het leven verloren, blijft toch een bittere constatering. En te vrezen valt dat gezien het patroon van desinformatie en afscherming er ook de komende jaren geen openheid zal komen.

Door Rusland aansprakelijk te stellen, wordt wel de druk verhoogd. Er kunnen rechtszaken uit voortkomen, de dossiervorming wordt versterkt en misschien volgen er ook expliciete veroordelingen. Uiteindelijk, en dat kan vele jaren duren, wordt het ook voor Moskou de vraag of er niet een keer schoon schip gemaakt moet worden, zeker als de onwilligheid om mee te werken wordt gestraft met specifieke sancties.

Geen andere keus

Ook Libië nam na tien jaar getouwtrek zijn verlies in de zaak rond de bomaanslag op een PanAm-toestel dat in 1988 neerstortte bij het Schotse Lockerbie. Waarbij de machtsverhoudingen wel precies andersom lagen: de machtige VS en Groot-Brittannië versus het kleine Libië, waar nu de relatief kleine landen Nederland, Australië en Maleisië tegenover het machtige Rusland staan.

Maar er is geen andere keus dan de juridische radertjes hun langzame werk te laten doen. Door stap voor stap brokjes informatie toe te voegen valt hopelijk het complete beeld te verkrijgen rond het neerhalen van MH17. Hoe dan ook is die aanhoudende inspanning vanuit overheden in Nederland en andere landen van groot belang voor de nabestaanden van de slachtoffers. Zij hebben recht op de waarheid in dit drama, ook al krijgen ze daarmee hun familie of vrienden niet terug.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Lees ook: 

Ongekende stap: Nederland stelt Rusland als land aansprakelijk voor MH17-ramp

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17, en zal Rusland mogelijk voor het Internationaal Gerechtshof dagen. De politieke en morele druk op Rusland wordt maximaal opgevoerd.

'Nederland gebruikt zwaar diplomatiek geschut met MH17-beschuldiging'

Waarom doen Nederland en Australië zo veel moeite Rusland voor het gerecht te slepen, terwijl dat land geen enkele behoefte lijkt te hebben daaraan mee te werken?

Nabestaande Piet Ploeg: Iedereen lijkt te weten hoe je moet rouwen

Piet Ploeg verloor drie familieleden bij de ramp en is bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17. "Ik ben niet uit op wraak. Ik weet niet eens op wie ik boos zou moeten zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden