Uiteenlopende reacties in moslimwereld

Abdel Razak, uitgever Enzien, marokkaans jongerenblad: „Ik hoor op tv iedereen roepen dat het meevalt. Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens.

van onze redactie

"Miljoen Nederlandse moslims gedemoniseerd"

Abdel Razak, uitgever Enzien, marokkaans jongerenblad: „Ik hoor op tv iedereen roepen dat het meevalt. Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Een miljoen Nederlandse moslims worden in een kwaad daglicht gezet, gedemoniseerd. Door een paar terroristen die de boel verzieken. De islam in een land als Iran wordt in de film gereflecteerd op Nederland. Maar hier hebben we geen imams die met het zwaard in de hand preken.

Nu wil Wilders met ons in debat. Eindelijk. Natuurlijk gaan we met die meneer in gesprek. Maar waarom wilde hij dat zes maanden geleden niet? Waarom, moest hij zo nodig eerst een kloof in de samenleving drijven. Door hem is er weer een wij-zij, is er onbegrip, woede en angst."

„Soms lijkt het misschien dat Marokkaanse jongeren hun schouders ophalen voor Wilders. Toch is dat niet zo. Dit houdt ons allemaal al veel te lang bezig. Maar we kunnen ons er niet van afsluiten. Het is als een gewelddadige golf over ons heen gestort."

"We gaan morgen niet over tot de orde van de dag"

Publicist Ali Eddaoudi: „Het liefst zouden we met z'n allen overgaan tot de orde van de dag. We hebben hier zo lang op moeten wachten, er zo lang over gepraat en zoveel op geanticipeerd, dat we er moe van werden.”

„De film viel reuze mee, hoor je nu overal. Daar ben ik het mee eens. Maar we zijn met z'n alleen de afgelopen tijd flink afgestompt. Want kijk nou eens goed naar de film. Wilders stigmatiseert, beledigt en zaait haat. Als moslim voel je je dan toch niet welkom in dit land? Als je Wilders moet geloven lopen alle moslims met bommen rond, en kunnen we allemaal elk moment exploderen.”

„Nee, we gaan morgen dus niet over tot de orde van de dag. Ik wil met bevriende juristen eens goed gaan kijken wat we juridisch met deze film aankunnen. We moeten Wilders laten weten dat hij niet zomaar, ongestraft van alles kan roepen en met een film een land kan gijzelen. Pas daarna kunnen we lekker met z'n alleen bouwen aan een mooier Nederland.”

'De film is binnen de grenzen van de wet'

Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) is bij monde van woordvoerder Brahim Bourzik „zeer opgelucht" nu hij de film van Geert Wilders heeft gezien.

„De zorgen die ik en de Nederlandse samenleving hadden voor rellen en dergelijke zijn nu aanzienlijk verminderd.” Volgens Bourzik is dat ook te danken aan de inzet van de regering en „meer expliciet aan premier Balkenende en minister Vogelaar”.

Ook zegt Bourzik dat Wilders blijkbaar toch goed heeft nagedacht over de film. „Die is binnen de grenzen van de wet.” Zoals het LBM eerder beloofde, gaan de deuren van de Marokkaanse moskeeën in Nederland vrijdag wagenwijd open voor alle Nederlanders. Ook houdt het LBM vrijdagochtend een persconferentie in de El Ouma moskee in Amsterdam.

De film Fitna van Geert Wilders is geen belediging en zelfs geen provocatie voor moslims. Dit zei hoogleraar islam Maurits Berger in het NOS Journaal.

„Het is eigenlijk niet meer dan een aaneenschakeling van plaatjes die we al kennen”, zei Berger. De hoogleraar aan de Universiteit Leiden erkent dat er schokkende beelden zijn te zien van bijvoorbeeld de aanslagen op de Twintorens in New York. „Maar het zijn beelden van daden van criminelen en terroristen die erge dingen hebben gedaan.”

Berger zou het „bijzonder overdreven” vinden als de moslimwereld om deze film zou gaan demonstreren.

Ook Arabist Leo Kwarten noemde de film in Netwerk niet beledigend maar vroeg zich af of de nuances ook in de Arabische wereld worden opgemerkt. Zo wordt de Koran niet zelf wordt gescheurd maar een telefoonboek. Kwarten: „De suggestie ligt er duimendik bovenop, maar Wilders kan zich erachter verschuilen dat hij niets onoirbaars toont.”

Kwarten kon zich wel voorstellen dat de moslims in Nederland boos worden op Wilders. De politicus schetst volgens hem een zeer eenzijdig beeld. Hij zet enkele moslimaanslagen achter elkaar en schakelt meteen over naar de moslims in Nederland. Hij scheert ze volgens Kwarten allemaal –soennieten, sjiieten– over één kam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden