Uitdaging voor Vaticaan: VN willen inzage in alle misbruikdossiers

null Beeld afp
Beeld afp

De Verenigde Naties gaan de rooms-katholieke kerk vragen om gedetailleerde informatie over alle misbruikkwesties waarvan het Vaticaan op de hoogte is. Het verzoek is een uitdaging voor paus Franciscus: hij gaf onlangs aan dat hij misbruik hard wil aanpakken.

Robin de Wever

De kerk krijgt de vraag waarschijnlijk begin volgend jaar officieel voorgelegd, meldt The Guardian. Dan organiseert het Comité van de Rechten van het Kind (CRC), een VN in Genève gevestigd VN-orgaan, zittingen over seksueel misbruik door katholieke geestelijken.

In een deze week gepubliceerd document vraagt het CRC om 'gedetailleerde informatie over al het seksueel misbruik dat is gepleegd door geestelijken, broeders, nonnen' en alle zaken 'die onder aandacht zijn gebracht van de Heilige Stoel'.

Het Vaticaan heeft eerder inzage gegeven in misbruikdossiers, maar nooit in deze mate van detail. Het CRC wil onder meer weten welke priesters naar een andere parochie zijn overgeplaatst, welke gevallen niet zijn gemeld bij de politie en andere autoriteiten en in welke gevallen 'kinderen moesten zwijgen om te zorgen dat het niet openbaar werd'. Ook moet het Vaticaan duidelijk maken welke kerkrechtelijke processen de kerk heeft gevoerd en hoeveel kinderen slachtofferhulp kregen.

'Kardinaal van New York sluisde geld weg'
Het imago van de kerk heeft flinke deuken opgelopen door gevallen waarbij de kerk misbruik verzweeg en niet voldoende aanpakte. Zo werd vorige week bekend dat de belangrijkste Amerikaanse geestelijke, kardinaal Timothy Dolan van New York, toestemming heeft gevraagd aan het Vaticaan om bijna 57 miljoen dollar (44 miljoen euro) onder te brengen in een kerkelijk begrafenisfonds. Door die truc zou het kerkelijk kapitaal 'beter beschermd zijn tegen allerlei juridische aanklachten en aansprakelijkheid'.

In de aanloop naar het conclaaf noemden kardinalen het afrekenen met misbruik een van de belangrijkste taken van de nieuwe paus. De boodschap lijkt te zijn aangekomen: Franciscus stelde in april dat de strijd tegen misbruik belangrijk is 'voor de kerk en haar geloofwaardigheid'. Tot zichtbare maatregelen is het echter nog niet gekomen. Het verzoek van het CRC lijkt de eerste grote klus te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden