Uitdaging: koken voor 1900 man, en ook nog vegetarisch

reportage | Vegetariërsbond hoopt met eetfestijn op Museumplein record te verbreken

Wie wil, mag aanschuiven. Het kost niets, maar op is op. In Amsterdam, op het Museumplein, staan vanavond tafels gedekt voor 1900 gasten. Zij krijgen een zomers Mexicaans gerecht opgediend door de Vegetariërsbond. De bond hoopt haar eigen record van vorig jaar - 1750 borden - te verbreken.

De bezoekers moeten ervaren hoe lekker vegetarisch eten is. En veel milieuvriendelijker dan vlees bovendien. "Voor 1 kilo vlees is 7 kilo graan nodig", zegt directeur Floris de Graad. Een opgeblazen plastic voet staat tijdens het diner symbool voor de kleinere ecologische voetafdruk van vegetariërs.

In de professionele keuken van het bijna sluitende verzorgingshuis Amandelbloesem in Wormerveer ruikt het daags tevoren al aangenaam kruidig. "Laat mij maar even, ik ben het gewend", zegt chef-kok Erik Wilschut terwijl hij een stamper met lange steel van vrijwilliger Gert-Jan Luis overneemt. Hij gaat tekeer in een enorme pan met pompoen die staat de pruttelen op het vuur. Hier wordt het warme deel van de 'Langste Vegetarische Tafel' bereid door een groep vrijwilligers.

Luis (47) zag de oproep via Facebook voorbij komen. Als scoutingkok is hij gewend voor grote groepen te koken, maar 1900 vond de voormalig boekhouder 'een uitdaging'. De vijftigjarige interieur- en lichtontwerper Janny van der Goot werkt als zzp'er. "Ik had tijd, en vond het leuk om te kijken hoe het koken met zulke grote hoeveelheden in zijn werk gaat." Ze pakt een grote spatel en mengt mais door de pompoenmassa.

"Voor negentienhonderd man koken is heel makkelijk", lacht oud-scheepskok Selma Schepel (66). "Als je weet hoe je voor veertig personen kookt, vermenigvuldig je die hoeveelheid gewoon met vijftig. Gaf Jezus niet aan vijfduizend mensen te eten?" Met een pollepel schept ze een groentemengsel van de bakplaat over in bakken.

Erik Wilschut proeft ondertussen van de 'chili sin carne' die staat af te koelen. "Heerlijk", zegt hij, terwijl hij het zwarte bonenmengsel proeft." Misschien kan het nog iets zoeter met de ananas?"

De druk is hoog, zegt hij. "Het eten moet zo de koeling in". Om vier uur heeft de eigen kok van het verzorgingshuis zijn keuken nodig om de vier overgebleven bewoners van voedsel te voorzien.

Het organiseren van de maaltijd kostte Wilschut twee weken, de bereiding drie dagen. "Gisteren hebben we tien kilo knoflook gepeld. We zijn er vijf uur mee bezig geweest. Vandaag doen we het warme deel, morgen snijden we koude groenten." De pompoen is in stukjes aangeleverd. "Ik geef hem een 7-plus", zegt Wilschut. "Er is een verkeerde soort bezorgd. Aan mij de uitdaging er toch iets lekkers van te maken."

Morgenochtend gaan de chili en de pompoen de koelbus in. Op het Museumplein staan vijf tenten met opwarmpunten. Door achttien vrijwilligers wordt nog 220 kilo tomaten gesneden voor de salade en de guacamole. "Het eetspektakel is voor mij geslaagd als ik zie dat iedereen lekker aan het eten is. Krijg ik een compliment, dan ben ik helemaal blij", zegt Wilschut. De Graad: "De bonus is als we ook nog ons record halen".

'Langste Vegetarische Tafel'-menu:

Wraps met chili sin carne

Guacamole met tortillachips

Tomatensalsa

Pompoen met mais

Gegrilde stukjes vleesvervanger

Voor de chili sin carne:

30 kilo mais

270 kilo pompoen

30 kilo droge zwarte bonen

50 kilo vegetarisch gehakt

135 blikjes ananas van 400 gram

30 kilo paprika

30 kilo rode ui

30 kilo wortel

30 kilo witte kool

30 liter tomatenpuree

chilipoeder

paprikapoeder

Voor de guacamole:

10 kilo knoflook

80 kilo tomaten

500 avocado's

Voor de tomatensalsa:

140 kilo tomaten

30 kilo rode ui

10 liter appel diksap

sambal batjak naar smaak

Erbij:

1900 wraps

tortillachips

95 kilo gegrilde stukjes vleesvervanger

Ingrediënten:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden