Uitbundig flamencosprookje

Jeugdtheater
'Flamenkita', van Samba Salad en flamencomusici, is nog te zien 8/5 in Uden. Na de zomer in reprise. Info: www.sambasalad.nl

In de hal van Paradiso verzamelen zich steeds meer kleine meisjes in rode jurken met ruches, bloemen in het haar en dansschoenen waarmee ze goed op de grond kunnen roffelen. De wereldband Samba Salad speelt de flamencovoorstelling 'Flamenkita' en nog voor de voorstelling begint is het al feest in de poptempel.

Samba Salad speelt samen met een viertal uitstekende musici uit de flamencowereld. Het gitaarduo Paco en Pepe, ofwel Arturo Ramón en Edsart Udo de Haes, bestaat uit de top van flamenco-musici in Nederland. De stem van zangeres Erminia Fernandéz Córdoba klinkt minstens zo mooi als haar naam en ook als Mario Garcia Blanco zingt en danst wil je op reis naar Spanje.

Samba Salad - Herman Link, Rita Iny en hun dochter Maya Link - had er goed aan gedaan vooral de theaterscènes op zich te nemen. Maar zij treden ook muzikaal op de voorgrond en dan halen zij helaas niet het niveau van de flamencomusici.

Een van de eerste liedjes vertelt het flamencosprookje in een notendop. "Er was eens een mooi meisje, Cypressa was haar naam. Zij moest trouwen met een man maar zij wilde daar niet aan." Maya Link wordt in de rol van de vrolijk zingende en dansende Cypressa verliefd op een ander: Amato, ofwel Mario Garcia Blanco. Hij weet het jonge publiek goed te bespelen. "Wat voel ik?", vraagt hij na zijn eerste ontmoeting in het bos met Cypressa. Met zijn hand imiteert hij het wilde kloppen van zijn verliefde hart. "Olé!", roept een meisje in de zaal enthousiast.

Maar een boze heks, 'bruja' in het Spaans, tovert haar om in een boom en gaat er vandoor met Amato. In de prachtig omfloerste stem van Erminia Fernández Córdoba klinken dan onvervulde verlangens door. Ze zingt zowel Spaans als Nederlands en sommige teksten klinken erg grappig met een flamencotimbre: "De heks is zo jaloe-óé-oers : Amato is van mij!"

De musici, vooral het virtuoze gitaarduo, hadden nog meer ruimte mogen krijgen en het acteerwerk mag wat meer naturel zijn, maar 'Flamenkita' blijft een uitbundig feest. Vooral als aan het slot alle kleine danseressen op het podium mogen meedansen. Olé!

Jonge verslaggevers
In de meivakantie is het druk in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. De expositie 'Nieuws uit het Midden-Oosten' daagt jonge verslaggevers uit op pad te gaan door Irak, Israël of Egypte. Daar zien ze niet alleen hoe het er nu is, maar ook hoe de mensen duizenden jaren geleden leefden. Kinderen kunnen een eigen krant maken of op puzzeltocht gaan. Jonge bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de oude Grieken of Egyptenaren, elders in het museum, kunnen een mp3-audiotour downloaden van de website of huren in het museum. Gesloten op Koninginnedag en extra open op 2/5. Info: ww.rmo.nl

Verstrikt in de huisraad
Jeugdtheater Het Filiaal speelt de spectaculaire locatievoorstelling 'HUIS' op de zomerfestivals, met Ron van Lente in de hoofdrol. De publiekstribune is letterlijk in de muren van het huis geschoven, zodat iedereen de tragikomedie over de oude bewoner vanuit een ander perspectief kan bekijken. Voordat hij doodgaat wil hij de boel netjes achterlaten, maar hoe doe je dat? Hij raakt hopeloos in zijn huisraad verstrikt, totdat hij het opgeeft. De première is tijdens het Utrechtse Festival a/d Werf dat van 19 t/m 28/5 in Utrecht speelt en daarna gaat 'HUIS' de hele zomer op tournee. Info: www.hetfiliaal.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden