’Uitbuiting is onaanvaardbaar’

De arbeidsinspectie onderzoekt of schoonmakers in grote hotels worden uitgebuit. Het uitzendbureau is zich van geen kwaad bewust.

De arbeidsinspectie gaat onderzoek doen naar mogelijke uitbuiting van schoonmakers in grote hotels als Sheraton, Golden Tulip en Holiday Inn. Uitzendbureau Elegance Hotel Services in Amsterdam, dat schoonmakers levert aan deze hotels, zou hen in sommige gevallen onder het minimumloon laten werken.

De inspectie reageert hiermee op de berichtgeving van afgelopen zaterdag over uitbuiting in de grote hotels. Het uitzendbureau stelt in zijn werkinstructies dat schoonmakers een minimum aantal kamers per dag moeten schoonmaken. Alleen dan ontvangen ze het minimumloon.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van sociale zaken mag een werkgever per stuk uitbetalen, maar dat mag er niet toe leiden dat een werknemer meer uren moet werken om uiteindelijk het wettelijk minimumloon te ontvangen.

Voor CDA-kamerlid Eddy van Hijum is de mogelijke uitbuiting reden om opheldering te vragen aan minister Piet Hein Donner (sociale zaken). „Het lijkt op onderbetaling en uitbuiting van een kwetsbare groep en dat is onaanvaardbaar.” Van Hijum vindt dat de arbeidsinspectie meer en gerichter moet controleren. „Als de berichten kloppen zijn de arbeidsomstandigheden in hotels al langer punt van discussie”, zegt hij.

Hij doelt op een onderzoek van FNV Bondgenoten in 2004. Toen tikte de vakbond EW Dienstengroep op de vingers vanwege de uitbetaling van kamermeisjes onder het wettelijk minimumloon. FNV-bestuurder Mari Martens: „We sporen de branchebedrijven op die op deze manier werken en proberen mensen in een cao onder te brengen. Maar het is erg lastig om ze aan te pakken, kennelijk doen we nog niet voldoende.”

Elegance Hotel Services weerspreekt alle kritiek. Het uitzendbureau stelt dat het zijn werknemers nooit onder het minimumloon uitbetaalt. „De werkinstructie is enkel een prikkeling om mensen aan te sporen hard te werken”, aldus een woordvoerder. De grote hotels waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Wel merkte een manager van Holiday Inn op dat het hotel schoonmaakwerk uitbesteedt aan uitzendbureaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden