Update

Uitbreiding vaderschapsverlof op de lange baan

Beeld Thinkstock

Aanstaande vaders hoeven voorlopig niet te rekenen op een uitbreiding van twee naar vijf betaalde verlofdagen na de geboorte van hun kind. De VVD kreeg vandaag een meerderheid achter haar verzoek om dit wetsvoorstel van demissionair minister Lodewijk Asscher (PvdA, sociale zaken) controversieel te verklaren. Daarmee verdwijnt het plan van de agenda en raakt invoering in 2019 uit zicht.

“Dit voorstel heeft een grote impact op gemeenschapsgeld en hoort thuis op de onderhandelingstafel”, gaf VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz als toelichting. CDA en D66 protesteerden niet tegen haar voorstel om het vaderschapsverlof tijdens de formatie niet meer in de Tweede Kamer te bespreken. Zij vinden het parlementair netjes om een dergelijk verzoek van een substantiële partij te respecteren. Ook GroenLinks tekende geen bezwaar aan.

Asscher kwam eind vorig jaar met het voorstel om partners van moeders meteen na de geboorte van hun kind drie extra, doorbetaalde verlofdagen te geven. “De vader of partner kan niet vroeg genoeg bij het leven en de opvoeding van een kind betrokken worden”, zei de bewindsman bij de aankondiging. “Daar wordt iedereen beter van. En gelukkiger.”

Werkgevers 

Met dat voorstel gooide Asscher olie op een vuur dat net een beetje leek gedoofd. De PvdA’er kreeg het in 2013 aan de stok met de werkgevers toen hij voorstelde om vaders direct na de geboorte van hun kind het recht te geven vijf dagen vrij te nemen, waarvan drie op eigen kosten. De werkgever heeft dat te respecteren, aldus Asscher, ook als die dagen de baas erg slecht uitkomen.

“De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien”, zei voorzitter Michaël van Straalen van MKB Nederland daar destijds over. Voormalig VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes noemde de drie extra verlofdagen voor vaders ‘waanzin’. Asscher vond die reacties ‘genant’. “Kijk naar het buitenland. Internationaal loopt Nederland op dit punt achter.”

Beide Kamers namen de verlofregeling uiteindelijk in 2014 aan, mét steun van de liberalen, maar nu Asscher twee jaar later een stap verder wil gaan, stuit dat op weerstand binnen de VVD. Die stelt dat het vaderschapsverlof van Asscher ‘een hoog bureaucratisch gehalte heeft’. Ook vindt de partij het voorbarig van Asscher om het vaderschapsverlof als ‘het ei van Columbus’ bij de zorg voor jonge kinderen te beschouwen.

Geld

De VVD zet daarnaast ‘vraagtekens bij het inzetten van grote sommen publiek geld voor het verkrijgen van gedragseffecten waarvan ook nog eens het maatschappelijk draagvlak onduidelijk is’, zo valt te lezen in de schriftelijke vragenronde van de Kamer. De liberalen zeggen veel verzoeken om vaderschapsverlof van vrouwen te ontvangen, maar ze missen de stem van vaders in het publieke debat.

‘Bizar en ouderwets’, twitterde Asscher vanmorgen over de VVD-wens om het verlengde vaderschapsverlof vandaag op de lange baan te schuiven. Nu de Kamer die wens honoreert, kan het parlement het voorstel niet snel genoeg meer behandelen om de regeling per 2019 te laten ingaan, aldus de demissionair bewindsman. Asscher waarschuwde daar vorige week nog voor in een brief aan de Kamer, maar tevergeefs.

Het doorbetaalde vaderschapsverlof mag nu van de agenda af zijn, op termijn kan dit een pyrrusoverwinning blijken voor de VVD. De partij onderhandelt momenteel met CDA, D66 en GroenLinks over een nieuw kabinet. Die drie partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma’s ieder voor een veel uitgebreider partnerverlof: niet van vijf dagen, maar drie maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden