Uitbrander levert Willeboordse brons op

Halverwege het olympisch toernooi wilde judoka Elisabeth Willeboordse er de brui aan geven. Na een woedeaanval van haar coach pakte ze uiteindelijk brons.

In het hoofd van Elisabeth Willeboordse gebeuren soms rare dingen. Als het de 29-jarige judoka eventjes niet meezit, verandert ze in een notoire twijfelkont. Dat weet ze van zichzelf, en ze heeft er de laatste jaren alles aan gedaan om haar karakter zo te kanaliseren dat ze er in de topsport mee overeind kan blijven. Die missie leek geslaagd, ze won het afgelopen jaar meer dan ooit te voren. Tot ze gisteren de olympische tatami betrad – toen sloeg de twijfel weer in alle hevigheid toe.

De entourage in Peking maakte een verpletterende indruk op de Zeeuwse. Op de dag dat ze in de klasse tot 63 kilo in actie moest komen, was ze letterlijk ziek van de zenuwen. „Ik blokkeerde volledig. Ik was voor en na de wedstrijden enorm emotioneel. Ik wil altijd het beste uit mezelf halen, maar ik stond helemaal strak. Ik had gehoopt met de spanning om te kunnen gaan, maar dat is niet gelukt.”

Dat ze uiteindelijk toch het brons voor zich opeiste, verklaarde ze op onorthodoxe wijze. „Na de kwartfinale heeft Lein (haar coach Marjolein van Unen, red.) me een verschrikkelijke schop tegen mijn hol gegeven. Daarna heb ik me goed herpakt. In de eerste ronden was ik niet bezig met winnen, maar alleen met niet verliezen. Dat is zonde, want daar gaat het niet om. Gelukkig kon ik precies op tijd omschakelen.”

Op het moment dat ze in de strijd om brons de Cubaanse Fernandez versloeg, bleef ze als versteend staan, om vervolgens langzaam op Van Unen af te lopen. Er was een omhelzing, maar de lichaamstaal van Willeboordse verraadde dat ze niet precies wist wat ze deed. Alsof een vreemde mogendheid haar lichaam had overgenomen. Ze versloeg Fernandez in de extra tijd, waarin de eerste score direct zorgt voor de winst. De scheidsrechters besloten de Cubaanse na overleg een straf wegens passiviteit te geven.

„Ik was nog helemaal niet bezig met winst of verlies”, zei Willeboordse na afloop. „Ik zat net goed in de partij, ik wist zeker dat ik zou gaan winnen. Daarom was er ook niet de ontlading, die je normaal wel voelt als je wint – eigenlijk het mooiste gevoel dat er is. Hoe ik me voelde? Dat vind ik een vervelende vraag. Ik weet het niet, ik geloof dat ik nog altijd niet besef dat ik olympisch brons heb. Maar ik ben er wel blij mee.”

De loopbaan van Willeboordse kwam pas de laatste jaren in een stroomversnelling. Ze trainde jarenlang bij de sportschool van Jan de Rooij. De Rooij is een prima opleider, maar is niet bijzonder geschikt om talent ook internationaal te laten doorbreken. Pas nadat Van Unen het natuurtalent onder haar hoede nam, kwam het succes. Eén van de eerste dingen die de bondscoach deed was Willeboordse weghalen bij haar mental coach. „Ik wilde dat zelf doen. Ik vond dat dat erbij hoorde.”

Er volgde een maandenlange strijd tussen de twee. Eigenlijk mochten ze elkaar niet zo; de karakters botsten regelmatig. Het kwam zo ver dat Van Unen haar pupil vertelde dat ze maar weer een andere coach moest zoeken. Het voortdurende negatieve gedrag van Willeboordse hing haar de keel uit. Op instigatie van de judoka kreeg de relatie een laatste kans. „En toen ging het beter”, zegt Van Unen. „Toen hebben we elkaar gevonden.”

Gisteren in Peking was er opnieuw een harde botsing nodig om Willeboordse op het juiste spoor te krijgen. „Na de kwartfinale wilde ze stoppen”, aldus Van Unen. „Echt. Ze zei dat ze er geen zin meer in had. Toen heb ik gezegd dat ik er dan ook mee zou stoppen. Dat ze het maar uit moest zoeken. Ik vond dat best spannend, want ik wist niet zeker of het de juiste manier was om haar te motiveren. Gelukkig heeft het gewerkt. Ze heeft het talent om op dit niveau te winnen, maar met dit resultaat kan ze ook heel tevreden zijn”, aldus de coach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden