Uitbraak van ziektes dreigt in volle Rohingya-kampen

Het regende dit weekeinde hard in het Ukhia-district aan de grens.Beeld AFP

Unicef waarschuwt voor gebrekkige hygiëne in de volle vluchtelingenopvang in Bangladesh.

Iedere nacht opnieuw komt er een groep vluchtelingen uit Burma aan in Bangladesh. In geïmproviseerde hutjes van bamboe, bladeren en, als iemand geluk heeft, een stuk canvas dat kan dienen als dak zitten ze opeengepakt in wat inmiddels megakampen zijn geworden. Vol met Rohingya die het geweld in Burma zijn ontvlucht.

Met alle gezondheidsrisico's van dien, waarschuwt Maya Vandenent, die namens Unicef de gezondheidszorg in de kampen coördineert. Zo zijn alleen al in de afgelopen week dik 5000 gevallen van diarree geconstateerd. "Die veroorzaakt uitdroging, vooral in combinatie met de hitte. Met alle complicaties die daarbij horen."

Vooral kinderen zijn kwetsbaar, waarschuwt Unicef. En dat is een grote groep in de Bengaalse kampen, waar naar schatting 60 procent van de vluchtelingen jonger is dan achttien jaar en bijna 30 procent jonger dan vijf jaar. "Dat is veel meer dan we normaal gesproken zien", zegt Vandenent via de telefoon vanuit Bangladesh.

Wat kan Unicef doen?

"Wij coördineren samen met andere hulporganisaties en de overheid van Bangladesh de gezondheidszorg. We hebben in de kampen klinieken opgericht, waar onder andere diarree en longontsteking worden behandeld. Ook zijn er inentingscampagnes tegen ziektes als cholera, mazelen, roodvonk en polio. Preventie is belangrijk. En de beste preventie is hygiëne. Daarom richten we ons vooral op basale voorzieningen als water en sanitair."

Wat is de grootste uitdaging?

"Dat is vooral de schaal. De behoeften zijn gigantisch. Sinds eind augustus zijn er 515.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht. Ze zitten hutje mutje in kampen die in de haast zijn ontstaan.

"Vanochtend nog heeft het hard geregend. De hutjes staan op een helling en de kleigrond is nu glibberig. Het risico bestaat dat de wc's overstromen, waardoor er onhygiënische toestanden ontstaan en de kans op ziektes toeneemt."

Bangladesh is een arm land. Wat betekent dat voor de vluchtelingen?

"Het is een arm land dat van zichzelf al een hoge bevolkingsdichtheid heeft. Maar ook een land dat zich snel ontwikkelt. De capaciteit van de regering om hulp op te zetten is best goed. Ze is open over zaken waar ze wel ondersteuning van ons bij nodig heeft. Dat is positief.

"Wat de regering nog niet lijkt te onderkennen is dat de opvang van vluchtelingen waarschijnlijk een langdurig probleem wordt. De situatie is wat onduidelijk, en er liggen plannen om Burma te vragen de Rohingya terug te nemen. Maar ik verwacht dat de vluchtelingen voor langere tijd in Bangladesh zullen zijn en dan moeten we zien of er in de kampen meer permanente voorzieningen moeten worden opgebouwd. Kinderen moeten naar school. Ze hebben hulp nodig voor het verwerken van trauma's."

Is er voldoende aandacht voor het lot van de Rohingya?

"Dat denk ik niet. Er zijn meer rampen gebeurd de afgelopen periode, maar ik denk dat deze qua omvang veel overstijgt. Wij schalen op, er zijn nu tachtig mensen van Unicef aan het werk voor de vluchtelingen. Maar er is meer hulp nodig, meer geld."

Lees ook: Feit en fictie soms moeilijk te scheiden in propagandastrijd over de Rohingya
Lees ook: De drijvende kracht achter het verjagen van honderdduizenden Rohingya-moslims uit Burma is de machtige legerchef Min Aung Hlaing. Dit is de échte baas in Burma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden