Uitbraak van mazelen op biblebelt vanwege 'weigerpatiënten'

De vaccinatiegraad is in de zogeheten 'biblebelt' erg laag Beeld ANP
De vaccinatiegraad is in de zogeheten 'biblebelt' erg laagBeeld ANP

Op de zogeheten 'biblebelt' is momenteel een uitbraak van mazelen. Dat heeft het RIVM vastgesteld. Het instituut gaat er vanuit dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden, omdat een deel van de bevolking niet is gevaccineerd.

Robin de Wever

Inmiddels hebben zich dertig patiënten gemeld. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal veel hoger, omdat veel slachtoffers zich niet melden. De ziekte is opgedoken in de buurt van reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena (het noorden van Noord-Brabant), de Bommelerwaard (zuidwest Gelderland) en de Alblasserwaard (het zuid-oosten van Zuid-Holland).

De uitbraak komt niet als een totale verrassing: vorige week werd al bekend dat mazelen waren opgedoken in de dorpjes Brakel, Aalburg en Woudrichem. Sindsdien hebben zich ook patiënten gemeld in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug.

Waarschijnlijk heeft de uitbraak te maken met de weigering van sommige reformatorische christenen om zich te laten vaccineren. Zij beschouwen inenting als een interventie in goddelijke voorzienigheid. De biblebelt loopt min of meer diagonaal door Nederland: van dorpjes op de Zeeuwse eilanden, via het Groene Hart naar de Veluwe en Overijssel.

Ziekte is uiterst besmettelijk
Mazelen is een uiterst besmettelijke ziekte: één ziek kind kan tien niet-gevaccineerde personen besmetten. Zij krijgen dan hoge koorts, vlekken, rode ogen en worden verkouden. De ziekte is in principe dodelijk, maar leidt in Nederland zelden tot de dood. Normaal gesproken worden kinderen twee keer ingeënt tegen mazelen: als ze 14 maanden oud zijn en nogmaals als ze 9 jaar zijn. Het RIVM biedt 'weigeraars' overigens een 'inhaalvaccinatie' aan.

De kans dat ze ziekte zich verspreidt lijkt groot. Omdat reformatorische middelbare scholen schaars zijn, leggen kinderen vaak grote afstanden af van thuis naar school. De scholen hebben veelal een regionale functie.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het overwegend reformatorische dorp Staphorst al jarenlang als een risicogebied. In 1999 brak er al eens een mazelenepidemie uit op de biblebelt, in 1971 werd Staphorst getroffen door een polio-uitbraak. Die eiste toen 39 slachtoffers, onder wie 5 doden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden