Uitbraak ebola eist veel meer levens

WHO: 70 procent van de patiënten overlijdt, nu bijna 4500 doden

De kans op overlijden na een besmetting met ebola in West-Afrika is opgelopen tot zeventig procent. Eerder werd de kans om te sterven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog ingeschat op zo'n vijftig procent.

Directeur-generaal van de WHO, Bruce Aylward, zei gisteren dat dat cijfer drastisch moet worden bijgesteld. Hij waarschuwt dat het aantal besmettingen binnen twee maanden kan oplopen tot tienduizend per week. Het nieuws komt enigzins uit de lucht vallen omdat de ebolacrisis- coördinator van de VN, de Nederlander Peter Jan Graaff, vorige week nog optimistisch meldde dat de sterfkans juist terugliep. Volgens hem was die aan het begin van de uitbraak 90 procent, en was het percentage gezakt naar minder dan 60 procent.

Maar op een persconferentie schetste Aylward van de WHO een somber beeld. Als de wereld niet binnen zestig dagen meer doet om de crisis te bezweren, dan 'sterven er een hoop mensen', waarschuwde hij.

Het aantal mensen dat aan ebola is overleden, is inmiddels opgelopen tot bijna 4500. Een paar dagen geleden stond het officiële dodental nog op 4000. Bij ruim 8900 mensen is de ziekte vastgesteld. De afgelopen vier weken kwamen er per week duizend nieuwe gevallen bij.

Het werkelijke aantal besmettingen in de drie getroffen landen ligt echter veel hoger. Voor Guinee schat de WHO 1,5 keer zo veel gevallen, voor Sierra Leone 2 keer zo veel en voor Liberia 2,5 keer zo veel besmettingsgevallen. De verhouding tussen de sterftegevallen en het totaal aantal besmetten geeft ook een vertekend beeld, aldus Aylward. Uiteindelijk sterft volgens hem dus ongeveer 70 procent van de patiënten.

De WHO probeert nog altijd om patiënten zo snel mogelijk te isoleren en te behandelen. Doelstelling is om ten minste zeventig procent van de patiënten te isoleren om zo de verspreiding een halt toe te roepen.

Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn hard getroffen door de virusuitbraak en Aylward zei dat de WHO zich grote zorgen maakt over de verspreiding van ebola in de hoofdsteden van die drie landen. De gezondheidszorg staat onder grote druk, maar toch blijft de WHO inzetten op het behandelen van patiënten.

"Het is zo verschrikkelijk onethisch om mensen alleen maar te isoleren", zei hij. Er worden ook andere maatregelen getroffen, zoals het verstrekken van beschermende kleding en het opzetten van basisklinieken.

Ook gezondheidswerkers van hulporganisaties ontkomen niet aan ebola. Zestien medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn besmet met de ziekte, waarvan er negen zijn overleden. Een VN-medewerker die in Liberia besmet raakte is in het Duitse Leipzig overleden. Dat meldt het St. Georg-ziekenhuis waar de 56-jarige man werd behandeld. De man werkte in Liberia voor een medisch team van de VN. Het is de tweede medewerker van de VN-missie in Liberia die aan de ziekte is bezweken. Nu worden minstens 41 VN-medewerkers, van wie de helft vredessoldaten, onder toezicht gehouden.

Met steeds meer eboladoden buiten (West-)Afrika, krijgt de bestrijding van het virus steun van westerse beroemdheden. Na een gulle gift van Bill Gates van bijna 40 miljoen euro, heeft nu ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gezegd dat hij ruim 20 miljoen euro zal doneren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden