uitagenda

MUSICAL

Dat er steeds meer jeugdmusicals gespeeld worden is geen nieuws meer. Maar komend seizoen zijn er zelfs méér jeugd- en familiemusicals dan volwassen musicalvoorstellingen. Veel sprekende dieren, in onder meer: ’Jungle Book: Mowgli en het regenwoud’, ’Kikker in de wolken’, ’Nijntje op vakantie’ (inmiddels al de derde Nijntje-peutermusical) en Tarzan. Verder verwachten we de sprookjes: ’De kleine prins’ en ’Alibaba’. En na het succes van ’Hamelen’ laat producent Albert Verlinde dit jaar de oude tv-serie ’Oebele’ opnieuw tot leven komen.

Voor volwassenen keren dit jaar drie oude bekenden terug naar de Nederlandse Schouwburgen: ’Cats’, ’My Fair Lady’ en ’Grease’. Swingen kunnen we met ’Doe maar, de popmusical’, waar – niet onbelangrijk - de originele bandleden aan meewerken. En natuurlijk is het ook swingen met de Nederlandse versie van de musical ’The Wiz’ die minstens één seizoen in het Utrechtse Beatrixtheater zal gaan spelen. Op de eerste repetitiedag vorige maand blies hoofdrolspeelster Nurlaila Karim de opgetrommelde pers al de oren van het hoofd met haar waanzinnig knallende uithalen. ’The Wiz’ is geïnspireerd door de succesvolle filmversie met Diana Ross en Michael Jackson en zit dus boordevol pittige Motown soul, zoals één van de lekkerste, uitbundige nummers ooit: ’A Brand New Day’. Maar de musical is van alle markten thuis, want Mathilde Santing, die Glinda gaat spelen, staat met haar typische Mathilde-sound garant voor ook heel mooi ingetogen swing.

OPERA

Hoewel De Nederlandse Opera volgens eigen zeggen niet aan verjaardagen doet, geeft het gezelschap de 250-jarige Mozart dit najaar een gigantisch cadeau. De drie opera’s die Mozart met tekstdichter Lorenzo da Ponte maakte – ’Le nozze di Figaro’, ’Don Giovanni’ en ’Così fan tutte’ – zullen op achtereenvolgende avonden in première gaan. Ingo Metzmacher dirigeert voor alle drie het Nederlands Kamerorkest en sommige solisten zullen in de verschillende opera’s meerdere rollen vertolken. Onder leiding van regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito worden de opera’s in vijf maanden ingestudeerd. Het is voor het eerst dat de regieconcepten voor de drie opera’s al tijdens de voorbereidingen met elkaar in verband worden gebracht. Premières in het Muziektheater op 17, 18 en 19 november. Regisseur Peter Sellars, enfant terrible van de opera, keert naar Amsterdam en het Holland Festival terug voor John Adams’ nieuwe opera ’Doctor Atomic’ over de uitvinder van de atoombom (vanaf 10 juni).

De Nationale Reisopera brengt voor het eerst sinds lange tijd een nieuwe productie van Jules Massenets ’Manon’ (première 30 september in het nieuwe Theater De Spiegel in Zwolle). Later in het seizoen (mei) brengt de Reisopera een door Vasili Petrenko gedirigeerde nieuwe enscenering van Moessorgski’s ’Boris Godoenov’.

Opera Zuid komt de belofte na en werkt voor de producties van ’Die lustige Witwe, ’Rusalka’ en ’Carmen’ uitsluitend met jonge, Nederlandse zangers.

In het Nazomer Festival in Zeeland keert bariton John Bröcheler terug op de Nederlandse operabühne. In de haven van Terneuzen zingt hij vanaf 29 augustus onder leiding van Ed Spanjaard vijf keer de titelrol in Wagners ’Der fliegende Hollünder’.

De ZaterdagMatinee komt met een bijzonder Italiaans opera-seizoen. Nieuwe diva Eva-Maria Westbroek zingt daarin de titelrol in Puccini’s ’La fanciulla del West’ en oudgediende Nelly Miricioiù zingt er (voor het laatst?) in ’Adriana Lecouvreur.’

THEATER

Acteur Lou Landré draagt 7, 8 en 10 september voor uit de gedichtencyclus Tempel en Kruis van Hendrik Marsman. Landré: ,,Poëzie is geen toneel. Toneel kan poëzie zijn. Poëzie zeg je, lees je en beleef je in het moment van zeggen of lezen en daarin is het toch toneel. Verhevigde werkelijkheid.” Literair Theater Branoul, 070-3640249 of www.branoul.nl.

Het Noord Nederlands Toneel heeft op het repertoire Shakespeare’s ’Troilus en Cressida’ (5 t/m 21/10), Sophocles’ ’Ajax’ (12/10 t/m 23/12), Brechts ’Kaukasische krijtkring’ (28/11 t/m 16/12), ’Jeanne d’Arc’ (18/1 t/m 31/3) en ’De vrouw met de baard’ van Koos Terpstra (10 t/m 28/4). 050-3113388 of info@nnt.nl.

Het Limburgse gezelschap Het Vervolg speelt ’Biedermann en de brandstichters’ van Max Frisch (26/9 t/m 7/10), ’Interiors’ van Woody Allen (9/1 t/m 10/2), ’Imago’ van Ulrich Hub (27/3 t/m 28/4) en ’Petrus Regout’ van Erik-Ward Geerlings. 043-3503050 of www.hetvervolg.nl.

Voor de najaarlijkse ’internationale keuze’ selecteerde de Rotterdamse schouwburg: ’La historia de Ronald el payaso de McDonalds’ van de Argentijn Rodrigo García, ’Revolutions in Therapy’ van het Canadese gezelschap Sto Union, ’Kassandra’ van het Theater van de Vijfde Straat en ’Le comeback de Jean-Baptiste’ van de Belgische theatermaker Wayn Traub over de terugkeer van Johannes de Doper. 3 t/m 24/9, 010-4118110 of www.deinternationalekeuze.nl.

Toneelgroep Oostpool presenteert ’Niemandsverdriet’ van Peer Wittenbols (11/11 t/m 23/12) over drie dolende zielen uit de Grote Oorlog en ’Italiaanse nacht’ van üdön von Horváth (16/1 t/m 25/3). 026-4437655.

Gezelschap Bonheur speelt ’Odyssee – de wraak van de zee’ naar Homerus. Regisseur Peter Sonneveld verdeelt het verhaal van ’de vindingrijke’ over volgende toneelseizoenen, en begint dit najaar met Odysseus’ avonturen op zee. 19/9 t/m 18/11. 010-4046716 of bonheur@bonheur.nl.

CABARET

Na een bijzonder succesvol seizoen – met hoogtepunten als Theo Maassen, Maarten van Roozendaal en Claudia de Breij – staat het nieuwe cabaretseizoen alweer te trappelen. Het wordt allereerst uitkijken naar ’Het Verschil’. Een bijzondere combinatie van oude en nieuwe talenten: cabaretières Jenny Arean en Wende Snijders, acteurs Ali Çifteci en Manoushka Zeegelaar Breeveld en (afwisselend) stand-up comedians Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje. Zij brengen een muzikaal cabareteske toneelvoorstelling over verlies en behoud. Blijf geloven in de liefde is hun boodschap en vertrouw op de kracht van lied, een grap en een lach.

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten kennen elkaar al jaren. Sinds 1997 maken ze samen intelligente cabaretprogramma’s waarin hun onderlinge verschillen ingenieus worden uitgebuit. Dit seizoen wordt de première verwacht van hun vijfde show, ’Prediker & Hooglied, advocaten’. In dit gerenommeerde advocatenkantoor discussieert, zingt en parodieert het duo als nooit tevoren. En, zo stelt het persbericht gerust, het programma is gegarandeerd Harry van Raaij-vrij.

Als laatste aanbeveling een debutante. Katinka Polderman won vorig jaar overweldigend het Leids Cabaret festival, nam vervolgens gelukkig rustig haar tijd om dit seizoen met haar eerste avondvullende voorstelling te komen, ’Polderman’. In het juryrapport stond al: ’Wie zo heet, heeft geen artiestennaam meer nodig’. Nuchter, schijnbaar achteloos grappen loslatend en gewapend met een taalkundig slimme blik. Haar liedjes variëren in onderwerp van stille tochten tot een ’loflied’ op Christina Aguilera.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden