uitagenda uitagenda

DANS

Bij Het Nationale Ballet schittert en fonkelt het met Balanchine’s ’Jewels’ (september 2006). Dit kroonjuweel uit het repertoire van de neoklassieke balletmeester George Balanchine uit 1967, is geïnspireerd op de collectie edelstenen van de Van Cleef & Arpels-vestiging op Fifth Avenue in New York. Smaragden, robijnen en diamanten: in drie choreografieën verenigt Balanchine verschillende ballettradities in een van de meest sprankelende ’must-sees’ van het academisch ballet. Introdans zit in de lift nadat Roel Voorintholt het artistiek leiderschapsstokje heeft overgenomen. Het 35-jarige jubileum wordt gevierd met het immer actuele ’De Groene Tafel’ uit 1932. Kurt Jooss’ manifest tegen de vernietigingsdrift van de mens wordt in het programma ’Make Love, Not War’ in het eerste tourneeprogramma van het seizoen gekoppeld aan het prille choreografische talent Erik Constantin. November staat in het teken van het festival CaDance met traditiegetrouw een staalkaart van wat er in Nederland aan moderne dans te beleven valt. Oudgedienden André Gingras en Sjoerd Vreugdenhil presenteren nieuw werk, maar ook veelbelovende nieuwe dansmakers vinden in de Haagse theaters hun weg naar het grote publiek. De Nederlandse dansmeester Rudi van Dantzig noemde het talent van choreograaf Marco Goecke „verontrustend” en Scapino Ballet Rotterdam heeft deze opvallende nieuwkomer als huischoreograaf binnen de balletgelederen gehaald. In ’Beautiful Freak’, onderdeel van het programma ’Heartland’ (februari 2007), laat Goecke zich inspireren door de nostalgische Cole Porter-tekst ’Every time we say goodbye, I die a little’. In ’Body Remix/Goldberg Variations’ (maart 2007) van de Canadese choreografe Marie Chouinard, worden de tien dansers uitgerust met protheses, krukken, harnassen én het balletattribuut bij uitstek, de spitz, om de grenzen van het fysiek haalbare op te rekken. Chouinards werk wordt niet voor niets ’scabreus’ en ’erotiserend’ genoemd.

BEELDENDE KUNST

Er zijn tentoonstellingen waarnaar je al jarenlang uitziet, maar die bij hun uiteindelijke komst toch een pure verrassing blijken te zijn. Dat is zeker het geval bij een aankondiging van het werk van de schilder Jan Toorop in het Gemeentemuseum Den Haag. Een presentatie van Toorops kunst ligt voor de hand in deze zo specifiek Haagse omgeving, maar de context waar binnen zijn schilderijen worden getoond, maakt de expositie wel heel bijzonder. De volledige titel van de tentoonstelling die van 7 okt. t/m 7 januari in Berlage’s mooiste schepping is te zien, luidt ’Toorop in Wenen: inspiratie voor Klimt’. De Oostenrijkse schilder Gustave Klimt, die internationaal gezien van een grotere faam is dan Toorop, heeft zich in zijn vroege periode zeer laten beïnvloeden door de aartsvader van de schildersfamilie, zeker ten tijde van de beginjaren van de art nouveau. Toorop exposeerde twee keer aan het begin van de 20ste eeuw in Wenen en bij beide gelegenheden kwam Klimt diep onder de indruk van zijn werk gekomen. Toorop werkte destijds in een lineair-symbolistische stijl, op een wijze die vrijwel letterlijk door Klimt werd overgenomen.

Minder verrassend, maar wel veelbelovend is de aankondiging van het eerste grote overzicht sinds 15 jaar dat hetzelfde Haagse Gemeentemuseum aan Co Westerik (1924) wijdt. ’Westeriks schilderijen zijn gestolde momenten uit het dagelijks leven, weergegeven in een uniek vertekend realisme’, aldus het museum. Van 23 sept. t/m 10 dec.

De invloed van Vincent van Gogh op de vroegste moderne kunst, namelijk het Duitse expressionisme, staat centraal op een overzicht dat van 24 nov. t/m 4 maart te zien is in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Met werk van de schilders van Der Blaue Reiter uit München (Kandinsky, Macke, Marc) en Die Brücke uit Berlijn (Kirchner, Pechstein en Heckel).

Voor het eerst toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen de volledige grafiekserie die Pablo Picasso in de jaren dertig voor de Parijse kunsthandelaar Ambroise Vollard maakte. In de ’Suite Vollard’ drukte Picasso zijn genegenheid als ouder wordende schilder voor zijn geliefde model Marie-Thérèse Walther in van erotiek overladen beelden uit. Als symbool van de oerkracht van de kunstenaar koos Picasso de Minotaurus, een mythologische figuur die half mens half stier is en die met veel geweld met een slapende, onschuldige vrouw paart. Van 7 okt. t/m 4 febr.

POP

Voor het eerst sinds vijftien jaar doet de Britse zanger George Michael een Europese toer. Lange tijd zat flink de klad in zijn carrière, maar in november geeft de 43-jarige popster drie concerten in de Rotterdamse Ahoy’ (1, 2 en 4 november). In zijn ruim twintig jaar durende carrière verkocht Georgios Kyriacos Panayiotou meer dan tachtig miljoen albums. Komend najaar moet de teller verder oplopen bij het verschijnen van de ’best of’-cd ’25’.

Op 2 en 3 september geeft Madonna twee concerten in de Amsterdam Arena en haar platenmaatschappij strooit alvast met wat cijfers rond haar Confessions-tournee: 467.312 Amerikanen hebben een van haar 34 concerten in de VS bezocht, Madonna heeft met 26 dansers en muzikanten in twaalf weken 1000 uur gerepeteerd, ze gebruikt géén foundation op haar huid, draagt op een avond acht paar schoenen (Yves St. Laurent) en verandert zeven maal van kostuum (Jean Paul Gaultier). En elke avond verrijst één ’gediscoficeerd’ kruis uit het podium.

Volgende week al verschijnt – vijf jaar na ’Love and Theft’ – het nieuwe album van Bob Dylan, ’Modern Times’, zijn 44ste, met tien nieuwe nummers, vorige winter opgenomen met zijn begeleidingsband.

Robbie Williams komt dit najaar met een nieuwe cd, net als Beyoncé (4/9), Justin Timberlake (11/9), Diddy (29/9), Evanescence (2/10) en John Legend (23/10). Zowel Jamiroquai, Oasis, Mercury Rev als Janet Jackson brengen best-of-cd’s uit. Tevens verschijnen er nieuwe albums van Ernst Jansz, Frank Boeijen, Intwine en Trijntje Oosterhuis.

Ook zijn er veel concerten om naar uit te kijken, zoals die van Nick Cave op 18 en 19 sept. in Den Haag. De Australische post-punk-einzelgünger geeft een soloconcert maar doet dat stiekem met een driemansbegeleidingsbandje. Op 13 okt. komt Bruce Springsteen naar Ahoy’ Rotterdam met zijn Pete Seeger-sessions. Vanaf 18 okt. staan The Moody Blues drie dagen in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De populaire Pink treedt op 14 en 15 okt. en 6 dec. op in Nederland. En op 28 nov. speelt de Britse rockband Muse in de Brabanthallen in Den Bosch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden