Uit zicht van de instanties? Wegwezen!

'Regels voor kinderpardon te streng'

NICO DE FIJTER

Een grote groep asielkinderen die geworteld zijn in de Nederlandse samenleving, valt buiten het kinderpardon. Terwijl dat kinderpardon juist was bedoeld voor kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, maar hier al jaren wonen (of zelfs in Nederland geboren zijn). Op de ene na de andere plek komen mensen in verzet tegen afgewezen aanvragen voor het kinderpardon.

Wie in aanmerking wilde komen voor het kinderpardon moest aan een reeks voorwaarden voldoen. Een van die eisen is dat het kind in kwestie zich niet langer dan drie maanden aan het toezicht van de rijksoverheid heeft onttrokken. En daar knelt de schoen.

Want, klagen advocaten en vluchtelingenorganisaties, staatssecretaris Teeven heeft gekozen voor een nogal beperkte uitleg van wat dat toezicht door de rijksoverheid inhoudt: wie langer dan drie maanden buiten beeld is geweest bij de Dienst Terugkeer & Vertrek, het Coa, de IND of de Vreemdelingenpolitie, valt af. Ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie of op school, telt bijvoorbeeld niet mee. Eerder zei staatssecretaris Teeven dat het criterium wordt gehanteerd omdat hij geen verblijfsvergunning wil geven aan mensen die zich hebben verstopt in de illegaliteit.

"Maar daar gaat het bij deze gevallen juist niet om", zegt advocaat Flip Schüller. Hij staat zelf een gezin bij, met twee in Nederland geboren kinderen, van wie het beroep op het kinderpardon werd afgewezen. "Dat gezin woont al jaren in Vlaardingen, met steun van een particuliere organisatie. Er is van alles geprobeerd om het uitgeprocedeerde gezin te laten terugkeren naar het land van herkomst. Dat mislukte door de autoriteiten uit het herkomstland."

De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) was uiteraard bij die pogingen betrokken, zegt Schüller. "Zij weten heel goed waar dit gezin woont. De kinderen gaan gewoon naar school. Daar is niets stiekems aan. Maar de DT&V leek het op te geven en ondernam niets meer om dit gezin uitgezet te krijgen. En nu wordt dit gezin voor de voeten geworpen dat het te lang buiten beeld van de instanties is geweest. Terwijl de familie nog steeds op dat Vlaardingse adres woont."

Als de DT&V niet zo passief was geworden, was er volgens Schüller gewoon contact met het gezin geweest en hadden ze nu dus een verblijfsvergunning gekregen vanwege het kinderpardon. "Zij hebben nu de pech dat ze - met medeweten van de gemeente - bij een particuliere instelling al die jaren opvang hebben gehad. Als ze in plaats daarvan een beroep op de centrale overheid hadden gedaan en niet hun eigen boontjes hadden gedopt, waren ze nu binnen. Dat maakt het onderscheid gemeente versus rijk zo onredelijk en willekeurig."

Veel advocaten en vluchtelingenorganisaties pleiten ervoor de regeling aan te passen of voor deze zaken de discretionaire bevoegdheid om toch een vergunning te verlenen toe te passen. "Als kinderen langer dan drie maanden buiten beeld van de rijksoverheid zijn geweest, maar wél in beeld waren bij gemeenten en scholen, dan horen ze gewoon onder het kinderpardon te vallen", zegt Carla van Os van Defence for Children. Ook organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Kinderombudsman en de Vereniging Nederlandse Gemeenten staan op dat standpunt.

Van de ruim 3000 aanvragen voor het kinderpardon werden er zo'n 1800 afgewezen. De groep die is afgewezen vanwege het toezichtscriterium bestaat uit zo'n 300 gevallen. "Bij elk pardon vallen er mensen net buiten de boot, maar dat argument kan juist nu niet worden ingebracht", zegt advocaat Leonie Sinoo, die enkele afgewezen kinderpardon-aanvragers bijstaat. "Het gaat niet om grensgevallen, het gaat om de ratio achter dit criterium. Dat klopt gewoon niet. Het is niet uit te leggen dat kinderen die in alle openheid naar school gaan en ingeschreven zijn bij de gemeente toch worden afgewezen, omdat ze zich zouden hebben onttrokken aan het toezicht."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden