'Uit wanhoop' denkt Amsterdam nu aan stadion boven garage

AMSTERDAM - Nog altijd streeft de gemeente Amsterdam naar het Strandvlietstadion op het grondgebied van OuderAmstel. Maar als deze kleine buurgemeente van de hoofdstad moeilijk blijft doen, wordt de blik verlegd naar een futuristisch voetbalstadion nabij het NSstation Bijlmer, dat overigens wel meteen 52 miljoen gulden duurder uitvalt.

Om dat alternatief verder uit te werken, vroeg en kreeg wethouder van sportzaken Louis Genet gisteren een maand de tijd. Volgens de wethouder, die met de Stadion-kwesties al geruime tijd danig in zijn maag zit, is het nieuwste, aan de Burgemeester Stramanweg beoogde voetbalstadion een idee dat 'uit wanhoop is geboren'. Niettemin werd gisteren in de raadscommissie sport in eerste instantie redelijk enthousiast gereageerd op het jongste stadion-plan, dat voorziet in een speelveld negen meter boven de begane grond. Onder het 'pilaren-stadion' is een parkeergarage voor 3600 auto's gepland. Het ontwerp is gemaakt door Grabowsky & Poort, het Haagse ingenieursbureau dat eerder deze week woedende reacties bij het Olympisch Stadion teweeg bracht door plotseling afstand te nemen van de renovatie van dat stadion. Grabowsky & Poort becijferde die renovatie zes maanden geleden op een bedrag van 64 miljoen gulden. Nu het Stadion de sloper tracht te weren en zich derhalve ook uitspreekt tegen de bouw van een nieuw stadion, heeft Grabowsky & Poort de eigen calculatie 'bijgesteld'; een face-lift van het Olympisch zou nu ineens 100 miljoen gulden meer kosten.

Laatdunkende termen

Voor het stadion boven een parkeergare, werden gisteren wel enkele kritische kanttekeningen geplaatst in de raadscommissie, maar opvallend was toch vooral dat unaniem, opnieuw, de afbraak van het Olympisch Stadion werd bepleit. Hoewel een NIPO-enquete heeft uitgewezen dat veruit de meeste Amsterdammers tegen sloop van het historische bouwwerk zijn en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zich sterk maakt voor een plaats op de lijst van beschermde monumenten voor de schepping van Jan Wils, klonken gisteren de laatdunkende termen 'kippehok' (Platvoet, Groen Links) en 'hondehok' (Bakker, D66).

Terwijl rond het bij Strandvliet door Genet gewenste stadion-metschuifdak nog lang niet alle twijfels inzake de financiering en exploitatie zijn weggenomen, doet de wethouder over het volgende, toch 52 miljoen duurdere ontwerp, niet al te moeilijk. Voor de dekking wordt gedacht aan 39 miljoen inkomsten uit parkeer-revenuen. Tevens wordt een verondersteld bedrag van 10 miljoen rijkssubsidie opgevoerd. Zelfs zou een bedrag uit de opbrengst van onroerend goed belasting de financiering mogelijk moeten maken. Bij gebrek aan voldoende financiele onderbouwing, onthield gisteren alleen de VVD-fractie zich van directe steun aan het alternatieve plan. Groen Links stelde vast dat het financiele plaatje vooralsnog uit 'drijfzand en gatenkaas' bestaat, maar vond een nadere studie toch alleszins de moeite waard. Veldman (PvdA) was zelfs zo enthousiast over het nieuwe plan van partijgenoot Genet, dat wat hem betreft een extra financiele inspanning van Amsterdam, boven de 80 miljoen die voor Strandvliet is uitgetrokken, bespreekbaar is. Het stadion annex parkeergarage zou immers perfect passen in het gemeentelijk beleid de auto uit de binnenstad te weren.

Bakker (D66) gaf - wellicht onbedoeld - aan, dat het alternatief van Genet mogelijk toch een pressiemiddel op Ouder-Amstel is: "Met dit plan blijft Ouder-Amstel met de ellende van de verkeersstroom zitten. Die gemeente heeft dan toch de lasten, maar niet meer de lusten van een nieuw stadion." Hetzelfde raadslid zag trouwens een wel zeer bijzonder voordeel aan een stadion bij Station Bijlmer: "Je zit dan vlakbij de Bijlmer-bajes, dat is makkelijk met die voetbalvandalen. . ."

Ajax, dat de commissievergadering in de personen van bestuurslid en Strandvliet-bepleiter Uri Coronel en directeur Arie van Eijden bijwoonde, blijft 'positief', maar distantieert zich van de financiering van de extra 52 miljoen.

Mocht na Strandvliet ook Stramanweg een illusie blijken, dan denkt Genet nog slechts aan twee alternatieven. In volgorde van voorkeur: een opknapbeurt van het Ajax-stadion in de Watergraafsmeer of, contre coeur, toch nog renovatie van het Olympisch Stadion.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden