Uit protest bidden op de gang

Studenten van Hogeschool van Amsterdam zijn boos over sluiting gebedsruimte

In het halfduister van een smalle gang stopt hij bij een deur, voelt aan de klink - geen beweging. Uzeyir Klahraman (23) kan 'zijn' opgedoekte gebedsruimte in de kelder van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) niet meer in. Klahraman wil zich omdraaien, maar struikelt daarbij haast over twee knielende moslima's. Ze buigen hun gesluierde hoofden tot op de gebedstapijtjes.

Lange tijd konden islamitische leerlingen ongestoord hun gang gaan in de gebedsruimte. Maar sinds de directie vorig jaar besloot dat zo'n ruimte onwenselijk is, bidden leerlingen ostentatief op de gang.

Inmiddels bemoeit Tweede Kamerlid Marcouch (PvdA) zich met de kwestie. In een interview met RTV Noord-Holland viel hij de leerlingen bij: "De school moet oog hebben voor de behoeften van studenten".

Maar rector Jet Bussemaker van de HvA zegt te zijn gealarmeerd door e-mails van moslima's, meldde radioprogramma 'Dit is de Dag' vorige week. Door het bestaan van de gebedsruimte zouden vrouwen zich gedwongen voelen die te bezoeken.

Woordvoerder Annelou van Egmond: "Die meisjes komen voor onderwijs, om zich te emanciperen, dáár zijn wij als hogeschool voor. Wij zijn geen moskee. Hiervandaan is het tien minuten naar de grootste moskee van Amsterdam. Wie zo nodig iets aan religie wil doen, kan daar terecht. Voor een broodje lopen leerlingen ook gerust even om."

Terug in het trappenhuis stuit Uzeyir Klahraman op meer biddenden. Een leerling kruipt onder de laatste treden vandaan met een stuk karton. Hij spreidt het richting Mekka. Dan buigt hij, en richt zich weer op, enzovoort. Het karton kraakt.

In de aula voegt Klahraman zich weer bij zijn vrienden. Ze voelen zich niet begrepen. "Gebed is voor ons noodzakelijk", zegt Omar Ben Ahmed (23). "Alleen op een rustige plek kunnen we contact maken met de Almachtige. En we willen daarmee niemand irriteren of in de weg zitten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden