Uit nood geboren: de PVV-activist

PVV-leider Geert Wilders op het Binnenhof. Hij protesteerde gisteren tegen de bezuinigingen. Beeld ANP

"Hé actievoerder!" Minister Edith Schippers (volksgezondheid) loopt deze vrijdagmorgen op het Binnenhof Geert Wilders tegen het lijf. De PVV-leider, geflankeerd door al zijn partijgenoten uit de Tweede én Eerste Kamer, draagt een groot verzetspamflet. Het is een protest tegen de nieuwe miljardenbezuinigingen, zegt Wilders. "Tegen dit kabinet dat bezig is onze samenleving systematisch te plunderen."

Schippers heeft haast, de ministerraad is al bijeen. Ze geeft Wilders een vriendelijk tikje op de arm en vraagt lachend: "Ga je ook nog naar boven klimmen?" Maar Wilders mag niet naar de Trêveszaal op de eerste verdieping van het ministerie van algemene zaken. En premier Rutte komt ook niet naar beneden om zijn grieven aan te horen. Een ambtenaar neemt het protestbord in ontvangst. Tot zover het toneelstukje van de PVV.

De tijden zijn veranderd voor de Partij voor de Vrijheid. Een jaar geleden vervulde de PVV als gedoger van het minderheidskabinet van VVD en CDA een cruciale rol. Met 24 Kamerzetels en een afhankelijke coalitie was de macht van de partij groot. Hoe anders is de situatie nu. Na de verkiezingen van afgelopen september viel de PVV terug op 15 zetels - en in een oppositierol.

Een belangrijk moment vormden de stukgelopen Catshuis-onderhandelingen in april 2012. VVD, CDA en PVV spraken zeven weken lang over besparingen, toen Wilders de handdoek in de ring wierp. Hij ageerde tegen de Europese begrotingseis van 3 procent: "Ik wil de ouderen niet laten bloeden voor de dictaten uit Brussel". Het leverde de PVV de hoon op van nagenoeg alle partijen.

Geen vrienden
Wilders had al geen vrienden in de Tweede Kamer en heeft sindsdien ook geen bondgenoten meer. Het gevolg daarvan is wekelijks zichtbaar. Afgelopen woensdagavond nog zorgde PVV'er Barry Madlener voor chagrijn in de Kamer door een 'ludiek bedoelde' motie van afkeuring tegen Rutte in te dienen. De premier moest 'het Torentje verlaten en de eerste assistent van EU-president Van Rompuy worden'. Politici werden uit hun bed gebeld om daarover te stemmen.

Inhoudelijk krijgt Wilders onder het kabinet-Rutte II weinig voor elkaar. "Zijn trucje van schreeuwen en ontregelen werkt niet meer", zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold onlangs in NRC Handelsblad. De PVV-leider schreef begin dit jaar een brief aan zijn collega's van de andere partijen met de oproep een debat te houden over criminele Marokkaanse jongeren. Hij ontving geen enkele reactie. Twee weken later diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen minister Jeroen Dijsselbloem van financiën vanwege zijn verkregen voorzitterschap van de eurogroep. De andere partijen stemden in met een debat, maar weigerden vervolgens iets te zeggen. De PVV stond in de hoek, met de kansloze motie in de hand.

De PVV beseft dat de Tweede Kamer niet (meer) het theater is waar de partij kan gloreren. Wilders trekt nu 'activitisch' het land in. Want, zegt hij, "er zijn miljoenen mensen die net als mijn partij vinden dat dit land kapot wordt bezuinigd." De actie van vandaag op het Binnenhof is de aftrap van een 'verzetstournee', een tocht over markten en door wijken.

Wilders wil vlak voor Prinsjesdag een stapel handtekeningen aan de premier overhandigen. De PVV-leider is al eerder gestart met zijn 'MoskNee-tour', bedoeld om de bouw van nieuwe islamitische gebedshuizen te verhinderen.

Er is de PVV alles aan gelegen om zichtbaarder te worden, met name op straat. Het land mort over de bezuinigingen, maar de partij van Wilders lijkt daar nauwelijks van te profiteren. Het is met name Henk Krol van 50PLUS die de ontevreden ouderen voor zich weet te winnen. Het moet de PVV een gruwel zijn, maar Tweede Kamerlid Roland van Vliet zegt diplomatiek: "Wij varen onze eigen koers."

Nog altijd op een dodenlijst
PVV-leider Geert Wilders noemt het 'vreselijk en beangstigend' dat hij op een dodenlijst van de islamitische terreurorganisatie Al-Kaida zou staan. Volgens een aan Al-Kaida gelieerd internetmagazine zou Wilders nummer vier staan op deze lijst.

De hoofdredacteur van de Deense krant Jyllands-Posten, Carsten Juste, bezet de eerste plek. Zijn krant publiceerde de door moslims gewraakte Mohammedcartoons.

Wilders zegt met afschuw kennis genomen te hebben van het bericht. "Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd de waarheid over de islam blijven spreken."

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is het "niet de eerste keer dat de heer Wilders op een dergelijke lijst staat".

Volgens de woordvoerder houden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten "een vinger aan de pols". Of de lijst gevolgen heeft voor de beveiliging van Wilders wil de woordvoerder niet zeggen. Ook Ayaan Hirsi Ali wordt genoemd op de lijst.

 
Geert Wilders vindt nauwelijks nog gehoor in de Kamer en zoekt steeds meer de straat op
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden