Uit: ’Mijn Getijdenboek' (1975) van Harry Mulisch (1927-2010)

Je moet je verleden verzorgen zoals je ook je lichaam verzorgt: regelmatig schrobben, trainen en periodiek onderzoeken.

Haro Hielkema

De krant met de Citatenpuzzel ging ook mee naar het ziekenhuis, waar gewoon werd doorgepuzzeld, om moeders bed heen. Ook de verpleging hielp mee om antwoorden te vinden, schrijft een inzender uit Amsterdam. Helaas is zijn moeder op 2 januari overleden.

Zo worden er meer bijzondere verhalen verteld rond ¿het leukste jaaroverzicht¿, zoals de traditionele hersenkraker van Trouw werd omschreven. Zonder de ¿puzzel der puzzels¿ is het voor velen geen Kerst. De krant moet het dus ook niet wagen om met deze prijsvraag te stoppen, klinkt een hartekreet.

De zoektocht naar de juiste naam bij de honderd citaten is volgens velen ¿erg goed voor de familiebanden¿. Zelfs al was de opgave dit jaar volgens sommige inzenders ¿nogal makkelijk¿ te ontcijferen, toch bleef het een aangename bezigheid om de oplossing te vinden - met één of meer kranten op tafel en de nodige hulptroepen (kinderen, een moeder van 84 die al het hele jaar kruisjes zet bij artikelen met een interessant citaat dat misschien wel voorkomt in de volgende citatenprijsvraag, 'de héle familie', vrienden, de buurman) er omheen. Over de moeilijkheidsgraad van de puzzel werd trouwens verschillende gedacht, zoals eigenlijk elk jaar. De een vond 'm juist lastig, de ander meldt juichend dat het hem voor het eerst sinds sint-juttemis gelukt is om een 'enigszins zinnig citaat' te vinden.

Sommige inzenders melden dat ze zo een stuk of 25 citaten konden thuisbrengen. Vooral die van Balkenende, Cohen, Van der Vlies, Sven Kramer, Rutte en de wielrenner Contador stonden bij hen nog in het geheugen gegrift. Maar wie zei in vredesnaam: „Ik ben onschuldig”? Dat konden zo veel mensen zijn, volgens een inzender tenminste.

Eén van de inzenders bekende dat er tijdens de kerstdagen ’nauwelijks tijd was om te eten, te douchen en te slapen’. De krant werd dan ook bedankt voor dit kerstplezier en voor de afgevallen kilo¿s. Een deelnemer die voor het eerst meedeed, berichtte dat hij veel plezier had beleefd aan het nalezen van allerlei artikelen. Een ander stoorde zich aan de ’ hopeloze onzin’ die er afgelopen jaar te berde is gebracht.

Er waren meer teleurstellingen. Wat waren er veel politici dit jaar en weinig sportlieden! Waarom wel een hele batterij rooms-katholieke geestelijken, terwijl de protestantse gemeenschap alleen vertegenwoordigd was door een atheïstische dominee? Iemand wenste volgend jaar geen uitspraken meer van de Wilders-aanhang. Het mooiste citaat was volgens een Rotterdamse inzending de uitspraak van de schrijver Benali over het voorlezen aan vmbo-kinderen. De ’vreselijkste’ was die van Nicolas Sarkozy over Neelie Kroes. In Zaltbommel vonden ze het schattigste citaat dat van Erben Wennemars („ik hoorde het hem weer zeggen!”), het meest filosofische dat van minister Jan Kees de Jager van financiën.

Al dat gepuzzel was mogelijk dankzij de krantenbezorgers, die sneeuw en vertragingen trotseerden en de krant rondbrachten, zelfs in de nabezorging onder de kerstnachtdienst om 22.30 uur in Apeldoorn!

De op te lossen zin kon de meeste inzenders wel bekoren. Over de herkomst waren ze minder eensgezind. ’Een citaat van Gerrit Komrij’ wisten velen te melden, waaruit maar weer blijkt dat je op Google niet altijd de juiste antwoorden vindt. Het citaat is een vrije samenvatting van een zin uit Harry Mulisch’ ’Mijn Getijdenboek’ (1975, bladzij 100). Komrij nam het citaat in 1980 over in ’Papieren Tijgers’ om aan te geven ’waarom Mulisch geen echt groot schrijver’ was.

Omdat Trouw de Citatenprijsvraag al publiceert sinds 1987 besluit een lezer uit Nijkerk zijn inzending met „Op naar de 25!” Laten we het hopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden