Rechtszaak

Uit IS-gebied ontsnapte Laura: 'ik ben geen crimineel'

Vrouwe Justitia.Beeld ANP

Is de 21-jarige Laura H. uit Zoetermeer een doortrapte terroriste die onder regie van de strategen van IS in Europa een terreurdaad moest plegen? Of is ze een goedgelovige moeder van twee jonge kinderen die uit de hel van de terreurbeweging in Syrië wist te ontsnappen?

Zo lang de rechtbank Rotterdam op die vraag geen antwoord heeft, blijft Laura H. in voorlopige hechtenis op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

De verdachte van het voorbereiden van terroristische acties en lidmaatschap van een terroristische organisatie gaf vandaag eindelijk iets van een verklaring voor haar gedrag. Sinds haar vlucht uit IS-gebied naar Nederland, in juli vorig jaar, hield zij op advies van haar advocate haar mond dicht. Maar met de wisseling van advocaat is ook een nieuwe strategie gekomen. H. wil nu wel verklaren. Ze zegt er zelfs naar te snakken.

Vanmiddag gaf zij een voorschot. Ze heeft de op zeventienjarige leeftijd omarmde islam verlaten. Dat maakt haar verblijf op de terroristenafdeling in de gevangenis tot een zware opdracht. Daar, te midden van overtuigde moslims en van terrorisme verdachten, krijgt de 'overloopster' geen kans om ook maar iets te doen. Geen studie, geen intiem contact met haar twee jonge kinderen, geen kans om in de tijd dat ze daar zit iets te doen aan de opbouw van haar leven.

'Geen crimineel'

"Ik heb niet deelgenomen aan een terroristische organisatie", zei ze. Dat ze onthoofdingen vergoelijkte door te melden dat er nu eenmaal sprake was 'van oog om oog en tand om tand' (zoals bleek uit chatgesprekken met haar vader), verklaart ze nu door te stellen dat die verklaringen bestemd waren om haar inmiddels ex-man gunstig te stemmen. In de gesprekken met haar vader gebruikte ze daarom codewoorden. "Ik ben geen crimineel. Ik vond het juist vreselijk wat IS allemaal deed."

H. wil zich inmiddels wel laten onderzoeken door psychologen. Dat is ook een wens van de rechtbank. De rechters willen graag weten hoe gevoelig H. is voor beïnvloeding. Ze wil alleen niet naar het Pieter Baan Centrum. "Daar lopen pedofielen rond en mensen die geweld hebben gebruikt", sprak de vrouw die in 2015 naar het oorlogsgeweld in Irak en Syrië afreisde met haar echtgenoot.

Zwarte scenario

Het OM houdt nog altijd vast aan wat wordt genoemd het 'zwarte scenario'. Haar vlucht uit IS-gebied naar Iraaks Koerdistan met aansluitend een persconferentie voor de camera van Koerdistan24 kan nog altijd een zorgvuldig beraamd plan zijn een Nederlandse terroriste naar Europa te krijgen. Over een schietpartij die tijdens de vlucht zou hebben plaatsgevonden, is ook nog altijd geen zekerheid. Een Koerdische generaal zou op een geluidsband daarover reppen. Alleen is die generaal nog niet geïdentificeerd, laat staan gesproken.

De vrouw was gisteren alleen voor OM en rechters te zien. Ze zat op haar verzoek in een 'kast' van twee bij twee meter. Ze wilde privacy. Bij de vorige zitting was zij westers gekleed en had ze geen zwart gewaad meer aan. Wil ze haar huidige uiterlijk niet tonen omdat ze vreest voor haar veiligheid als afvallige moslim? Of is ook dit een truc van IS? De komende drie maanden moet er nog veel onderzoek worden gedaan. De zaak krijgt voor de zomer een vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden