Opinie

Uit in eigen land?

Frank Heemskerk, staatsecretaris van Economische Zaken, heeft een ideetje. Het ministerie van Economische Zaken is vanouds het departement voor bewindslieden van een wat minder kaliber, en als je daar dan nog eens staatssecretaris wordt zit je echt aan de ondergrens, en dit ideetje van staatssecretaris Heemkerk geeft daar blijk van. De Staatssecretaris wil dat we komende zomer met vakantie in Nederland blijven. Begint de tuttelzucht van de christelijke coalitiepartners over te slaan op de rest van het kabinet? Heeft Heemskerk de Ziekte van Rouvoet-Klink opgelopen?

Het probleem met in Nederland op vakantie gaan is niet Nederland, maar de Nederlandse toeristenindustrie. Die wordt namelijk bemand door Nederlanders, en doorgaans niet de meest opgewekte. Niet dat er een verbod is op humeurigheid, maar dan liefst een beetje exotisch. Een cynische Parijse hotelier, een mopperige Spaanse pensionbaas, daar kun je van genieten, een nurkse Nederlandse ober is alleen maar een bron van ergernis.

Als wij besluiten dit jaar voor de vakantie aan deze kant van de grens te blijven, is de kans groot dat ze dat in andere Europese landen ook gaan doen. Dan zitten we straks met uitsluitend andere Nederlanders op het strand of in de rondvaartboot, en daar moet ik helemáál niet aan denken. Wij hebben sinds jaar en dag een huisje aan de kust, als je daar straks uitsluitend Nederlanders tegenkomt, lijkt me dat geen vooruitgang. Er wordt altijd wel veel geklaagd over de vele buitenlanders die ’s zomers ons land overspoelen, maar je hebt ze toch nodig, ze geven toch cachet aan zo’n toeristische bestemming, en de ergernis die ze voor sommige anderen vormen moet je mensen ook niet afnemen. Als Schiphol werkelijk ’de motor van onze economie’ is, zouden we nu dan niet juist het gaspedaal moeten intrappen?

Het schijnt overigens dat ongeveer tachtig procent van wat mensen aan een buitenlandse reis besteden, toch in Nederland terecht komt. Navrant voor de ontvangende landen, die verreweg het meeste werk opknappen, maar een aderlating voor de nationale economie is die jaarlijkse uittocht niet.

Voor een dichtbevolkt land als Nederland is het ook niet slim om erover te beginnen. Als alle Fransen in Frankrijk op vakantie gaan, merken ze daar waarschijnlijk weinig van, dat land heeft ruimte genoeg. Tegen de tijd dat wij op doktersadvies toch maar weer naar het buitenland gaan, krijgen zij de smaak juist te pakken, en trekt Nederland financieel aan het kortste eind.

Maar überhaupt, om te denken dat je als staatssecretaris (van Economische Zaken) invloed kunt uitoefenen op waar mensen met vakantie gaan, lijkt me een even tragische als monumentale overschatting van je mogelijkheden.

’Wat doe je schat?’

’Ik boek een boerderij op Texel.’

’We zouden toch naar Griekenland gaan?’

’Ja maar de staatssecretaris van Economische Zaken zegt’

’De wíe!?’

’De oké, ik boek Griekenland.’

Als je wilt bereiken dat Nederlanders in Nederland op vakantie gaan, moet je BN’ers inschakelen, denk ik. Van de hoogste categorie.

Marco Borsato: ’De mergelgrotten van Kanne, fantástisch!’

Maxima: ’Vlieland is cool!’

Dat soort krantenkoppen, liefst in De Telegraaf, dát tikt aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden