Uit heel Europa naar Ahoy

Wilfred van de Poll redactie religie & filosofie

rotterdam – Ze komen met bussen vol, uit alle windstreken van Europa. Ruim 25.000 jongeren strijken vandaag neer in Rotterdam voor de jaarlijkse Taizé-jongerenontmoeting, een van Europa’s grootste religieuze evenementen.

In Ahoy waren gisteren de voorbereidingen nog in volle gang. Terwijl echtparen met jonge kinderen een van de twee grote zalen binnenstroomden voor het kerstcircus, liepen in de andere zaal de eerste Taizé-jongeren rond, een voorhoede van zo’n duizend vrijwilligers. Aan hen de taak om het mega-evenement, dat tot zaterdag duurt, in goede banen te leiden.

In de zaal hangen doeken met daarop de woorden ’compassie’, ’vergeving’ en ’vreugde’. Voorin is een podium in de vorm van een schip met oranje zeilen, geflankeerd door tekeningen van Rembrandt. „Dat schip verwijst natuurlijk naar Rotterdam, met zijn haven”, legt broeder David (38) uit. De Portugees trad zeventien jaar geleden toe tot Taizé – een oecumenisch klooster, genoemd naar het Franse dorp waar het is gevestigd. „Maar het schip staat ook symbool voor de kerk. Die moet niet star zijn, maar flexibel, in beweging gezet door God, die in de zeilen blaast.”

In een hoek van de zaal plakken twee jongeren een papier tegen de wand. ’Bem vindos’ staat erop, Portugees voor ’welkom’. „Bij aankomst worden de jongeren per land van herkomst naar verschillende plekken in en rondom het gebouw geleid’’, zegt de twintigjarige David. „Deze hoek is voor de Portugezen. Hier krijgen ze een programmaboekje. En van hieruit worden ze naar hun gastgezin gebracht.”

Want alle jongeren worden bij Nederlandse families ondergebracht, op maximaal een uur reizen met openbaar vervoer van Ahoy. Het was een hele toer om genoeg adressen te vinden; een paar weken geleden deed Taizé nog een noodoproep. Het gat is inmiddels gedicht. In totaal zijn er zo’n 10.000 gezinnen bereid gevonden, verbonden aan honderdvijftig lokale kerken.

„Dit is mijn eerste keer”, zegt Kasia (18), die programmaboekjes neerlegt op een tafeltje. Samen met tien andere jongeren is ze vanuit haar parochie in het Poolse Bielsko-Biala per bus naar Rotterdam afgereisd. „We deden er twee dagen over, vanwege de sneeuw”, zucht ze. „Ik zie er naar uit jongeren vanuit andere culturen te ontmoeten.”

Ook voor de Duitse Judith (32) is ontmoeting een belangrijke motivatie. „Maar ik kom hier toch vooral voor het gebed, voor de stilte.”

De Portugese Marina (27) knikt instemmend. „Ik kom om mij geestelijk weer op te laden. Het hele jaar werk ik hard. Hier krijg ik nieuwe energie.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden