Uit dood herrezen Fortuna begint aan genezingsproces

Spelers van Fortuna Sittard maken zich op voor de oefenwedstrijd tegen EVV. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Spelers van Fortuna Sittard maken zich op voor de oefenwedstrijd tegen EVV. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Springlevend maar zonder vlees op de botten maakt Fortuna Sittard zich klaar voor de seizoensstart van de eerste divisie. De club komt bij van een doodsstrijd.

De voorzieningenrechter bepaalde ruim een maand geleden, dat voetbalbond KNVB de ingetrokken proflicentie van Fortuna Sittard moest teruggeven. Sindsdien werkt de club koortsachtig aan een wederopbouw. Ondanks diverse aanloopproblemen overheerst het geloof in een zorgeloze toekomst.

Als de selectie van Fortuna Sittard zaterdagavond het veld van hoofdklasser EVV betreedt, klappen een paar honderd supporters zachtjes. Verder blijft het stil. Alsof ze vrezen dat lawaai het elftal tot stof zal doen vergaan. Na een periode waarin hun club tot driemaal toe dood werd verklaard, weten ze zich moeilijk een houding te geven.

De opmars van Fortuna geeft inderdaad te denken. Met slechts veertien contractspelers, onder wie twee keepers, maakt de club geen vieve indruk. Het ontbreken van een sponsornaam op de groengele shirts versterkt dit beeld. Het juridische steekspel mag dan zijn beëindigd, in het genezingsproces staat Fortuna pas aan het begin.

Trainer Roger Reijners beaamt deze constatering. Ruim twee weken voor de start van de eerste divisie beschikt de Limburger niet over een representatief elftal. Hij neemt dit ongemak voor kennisgeving aan. Diep van binnen had de oud-prof al afscheid genomen van Fortuna. Nu zijn jeugdliefde gered is van de ondergang wil hij zich niet verliezen in een klaagzang.

„Alleen het geraamte van de ploeg staat”, vertelt hij. „Meer niet. De lege plekken hoop ik de komende maand in te vullen. We hebben tot 31 augustus de tijd.” Een mager spelersbudget, slechts zes ton, dwingt hem tot inventiviteit. Hij verwacht daarom een zwaar seizoen zonder veel uitschieters naar boven.

Mogelijk gerommel in de achterban boezemt hem geen angst in. Dat hoort nu eenmaal bij een betaald voetbalorganisatie. Reijners voorziet andere problemen. Van de KNVB, die in de rechtszaal bakzeil haalde, verwacht hij een aanval in de rug. Het feit dat de bond definitief niet in beroep gaat, zegt hem weinig.

„Ik ben er niet gerust op”, zegt hij betekenisvol. „Wie weet wat die heren nog van plan zijn. Ik kijk uit naar de tijd, dat gesprekken over Fortuna alleen maar over voetbal gaan. Dit jaar gebeurt dat zeker niet. Alle ogen zullen op ons gericht zijn. Is de begroting sluitend? Kunnen ze de salarissen betalen. Houden ze het hoofd boven water?”

In de bestuurskamer van EVV deelt oud-voorzitter Ben Heijman deze zorgen niet. Zijn club bloeit als nooit tevoren. Aan sponsors is geen gebrek en de prestaties maken indruk. Afgelopen seizoen werd het kampioenschap in de hoofdklasse B pas op de slotdag verspeeld. Nu richt EVV zich op een plek in de nog te vormen Topklasse.

Niet voor niets spart Fortuna deze avond tegen de amateurclub (3-3). Wil Meijers bekent, dat EVV een substantieel onderdeel uitmaakte van plan C. De drijvende kracht achter de stichting Trots op Fortuna (TOF), een groepering die zich sterk maakte voor het behoud van de club uit de Westelijke Mijnstreek, zag in EVV een laatste reddingboei.

Als Fortuna de proflicentie onverhoopt niet zou terugkrijgen, wilde hij de naam van club toevoegen aan EVV. „In naam kon Fortuna dan verder gaan”, legt hij uit. „Het idee was om op termijn, met steun van onze achterban, via de Topklasse te promoveren naar de eerste divisie. Een noodgreep om Fortuna alsnog te bewaren voor het nageslacht.”

Meijers hoefde dit plan niet te realiseren. Onder de regie van TOF bleef Fortuna een ontmanteling bespaard. Inmiddels ziet hij langzaam de contouren van een volwaardige profclub opdoemen. „In twee weken tijd hebben 70 sponsors zich aangemeld. Dat kan je zien als een primitieve graadmeter dat Fortuna leeft bij de mensen.”

Vriend en medebestuurder van TOF Wil Helwig knikt heftig. Bij de laatste telling kon Fortuna 1051 seizoenkaarthouders begroeten. De toeschouwersaantallen bij de oefenduels doen hem eveneens goed. „Fortuna trekt hier meer bezoekers dan Racing Genk vorige week. Dan heb je het wel over een topclub uit België.”

Meijers wijst op de financiële huishouding. Na de mislukte fusie met Roda JC en de later ingetrokken licentie stond Fortuna op de rand van een faillissement. „Alle schulden zijn weggewerkt en de begroting voldoet op een paar punten na aan de eisen van de KNVB. En we krijgen de tijd om die aan te passen.” Als hem wordt gevraagd een tussenrapport te geven, verdwijnt de glimlach eventjes. „We zijn een geraamte zonder vlees op de botten. Geef ons de tijd aan te sterken.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden