Uit de weg geruimd

De Angelsaksische politici komen altijd in moeilijkheden door zulke onzinnige dingen, het kost ze meestal de politieke loopbaan. De Nederlandse komen helaas zelfs niet in moeilijkheden door zinnige verwijten.

Jeffrey Archer, de immens populaire Tory, ziet het burgemeesterschap van Londen aan zijn neus voorbijgaan omdat hij indertijd heeft gelogen toen hij ontkende dat hij had gerotzooid met zekere Monica, een prostituee. (Je moet tegenwoordig heldenmoed hebben als ouder om je kind nog Monica te noemen. Monica en seks lijken twee woorden voor hetzelfde, niet alleen in Amerika, maar nu ook in Engeland). Hij was een avond met haar wezen stappen, een krant kreeg er lucht van en publiceerde het verhaal. Archer klaagde de Daily Star aan en kreeg anderhalf miljoen gulden smartengeld wegens bezoedeling van zijn goede naam. Maar het was wel waar, zo heeft een vriend opgebiecht. Vriendlief had een alibi-brief geschreven, weliswaar niet gebruikt in het proces Archer-Daily Star, maar Archer had geprobeerd er de rechtsgang toch mee te ontwrichten. Dat is nu uitgekomen: exit Archer.

Steve Norris, aanvankelijk rivaal van Archer in de Conservatieve Partij, kan niet alsnog kandidaat voor het burgemeesterschap worden. Norris bleek in 1991 niet een, niet twee, niet drie, niet vier, maar vijf minnaressen te hebben. Archer inruilen voor Norris is lood om oud ijzer, moet William Hague, de leider van Maggie Thatchers oude partij hebben gedacht.

Als je die Engelse politici ziet die in een seksschandaal verzeild raken, kun je je meestal niet voorstellen dat er ook maar enige vrouw op deze wereld bestaat die met ze naar bed zou willen. An unsexy lot, allemaal, lijkt mij.

Of is dat juist de kern van de zaak, dat de lezer van alle sleazy bladen zich er precies zo het hoofd over breekt, wat de fascinatie met het onderwerp eindeloos aan de gang houdt: ,,Die kwal, die pathetische gek, die engerd? Wat ziet ze er in? Ik, Engelsman, zie er onaantrekkelijk uit, maar hij ook, waarom moet ik zo moeizaam sappelen voor mijn seksueel genot, en hij niet?'

Zou Netelenbos sexy zijn in de ogen van haar echtgenoot? Howard Newton, fotograaf bij uitstek van vrouwen, zag de sex-appeal van Maggie Thatcher. Dus met Netelenbos moet het ook mogelijk zijn haar warme, zwoele kant te ontdekken, al zul je er wel de hulp van een kunstenaar voor nodig hebben.

Netelenbos gaat nu met het groffe zwaard de verkeersproblematiek te lijf. Je zou haast vergeten dat ze nog niet zo lang geleden de scepter zwaaide op Onderwijs, waar de puinzooi nu aan het licht komt. Het Studiehuis werkt niet. Het klassikale onderwijs moest zo nodig worden vervangen door zelfwerkzaamheid van leerlingen. Iedere blinde kon zien dat het de gedisciplineerd opgevoede leerlingen zou bevoordelen en de minder gedisciplineerd opgevoede leerlingen in de kou zou laten staan. En ieder die een beetje in zijn geheugen graaft, weet hoe belangrijk de leraren zijn geweest die bezeten waren van hun vak en dat met smaak en enthousiasme konden overbrengen.

Rein Zunderdorp, de bedenker van het Studiehuis, geeft nu toe dat het faalt.

Dat is al heel wat.

Hoewel destructiviteit is er in de laatste decennia niet op het onderwijs losgelaten zonder dat iemand uit Zoetermeer ooit zijn excuses maakte?

Het is nog een wonder dat er nooit een doorgedraaide leerkracht is geweest die een bom onder het gebouw van het ministerie van onderwijs heeft geplaatst. Om af te laten gaan als er echt niemand in het gebouw aanwezig was. Maar in Nederland blijven zelfs doorgedraaide docenten keurig en krijg je zelfs regerende politici niet weg als ze er een rotzooi van maken. Ze krijgen gewoon een nieuw werkterrein om mee te klooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden