Uit de wc-pot drinken, dat is al lang geleden

Studentenverenigingen, dat zijn toch die clubs van de ontgroening - die af en toe volledig uit de hand loopt?

Ja, er waren regelmatig excessen met ouderejaars die aspirant-leden ('feuten') afzeikten. Gedwongen alcohol innemen, verplicht drinken uit de wc-pot - verhalen genoeg. "Maar dat is lang geleden", zegt voorzitter Ruben Hoekman van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die 48 verenigingen vertegenwoordigt. "Zoiets kan niet meer. Er zijn nu goede afspraken." Alcohol is tijdens de 'kennismakingstijd' (het vriendelijke woord voor 'ontgroening') zelfs verboden.

Wie de site van de LKvV bezoekt, stuit trouwens meteen op een 'instructie verantwoord alcholschenken'. Is dat een teken dat dankmisbruik nog steeds een actueel probleem is of juist dat het goed geregeld is? Dat laatste, zegt Hoekman. "Echt, het is geen issue meer."

Ze leren zich in de groep te handhaven

Maar zo'n lidmaatschap van een vereniging is wel héél vormend, toch?

Hoekman vindt van wel, sterker nog, hij geeft het zelf ervaren, als lid van de Enschedese studentenvereniging ASV Taste. "Je kan natuurlijk gewoon lid zijn, maar ik vond het leuk om echt actief te zijn", zegt hij. Zo heeft hij zich vooral 'soft skills' eigen gemaakt, zegt hij, iets wat hij in zijn studie technische bedrijfskunde minder tegenkwam: "Hoe pak je de organisatie van een evenement aan, hoe ga je om met sponsors, hoe presenteer je je?"

De Utrechtse hoogleraar Wim Meeus, die veel onderzoek doet naar gedrag van adolescenten, legt een ander accent. "Studenten leren er zich staande te houden in een groep", zegt hij. "Dat is in een maatschappij van grote ego's misschien niet eens zo slecht."

Leden halen zelfs betere resultaten

Al die gezelligheid van zo'n vereniging gaat toch ten koste van de studieresultaten?

Dat lijkt wel mee te vallen. De verenigingen zelf klagen keer op keer als een minister weer eens nieuwe maatregelen neemt om studenten sneller te laten studeren. Dat gaat hun leden kosten, waarschuwen ze steeds. Maar daar is tot nu toe nauwelijks iets van gebleken. Kennelijk kan het best samengaan.

Verschillende studentenverenigingen doen ook hun best voor effectief studeren, door bijvoorbeeld studieclubjes voor hun leden op te zetten.

Op haar website stelt de LKvV zelfs dat 'uit verschillende onderzoeken blijkt' dat verenigingsleden betere studieresultaten halen dan niet-leden. Maar dat onderzoek blijkt desgevraagd afkomstig te zijn uit Engeland, waar de studentencultuur er nogal anders uitziet.

Vrindjes hebben levert geen baan op

Ben je klaar met je studie, dan ligt de wereld voor je open: het old boys network van oud-leden helpt je vooruit.

"Dat is toch allang niet meer zo!?" zegt Hoekman. "Als je solliciteert, moet je jezelf over het voetlicht brengen als goed werknemer, niet als vriendje van die-of-die. Dat werkte vroeger misschien."

Inderdaad, het laatste wetenschappelijk onderzoek (van de onlangs overleden socioloog Jaap Dronkers) naar dat old boys network is bijna twintig jaar oud.

Toch, onderzoeksbureau TNS Nipo zocht het een paar jaar geleden nog uit: tweederde van de invloedrijkste Nederlanders was ooit verenigingslid.

NRC Handelsblad deed vorig jaar iets soortgelijks voor oud-leden van de zeven meest klassieke corpora: die bleken sterk oververtegenwoordigd in het de top van bedrijfsleven.

Eerstejaars maken zo sneller contact

En je maakt er vrienden voor het leven.

Ja, bijna geen enkele vereniging laat na dat haar aspirant-leden voor te houden. En vraag je oud-leden naar hun ervaringen, dan duikt die uitdrukking 'vrienden voor het leven' steevast op. Vreemd is dat niet. Jonge mensen die veel met elkaar optrekken, maken vrienden, dat spreekt vanzelf. Leden van bijvoorbeeld het Leidse studentencorps Minerva wonen vaak bij elkaar in een van de vele corpshuizen, dus dat daar vriendschappen opbloeien, ligt voor de hand.

Kan dat niet ook op bijvoorbeeld de voetbalclub? Natuurlijk, zegt Meeus. "Maar je moet ook bedenken: veel studenten zijn nieuw in hun stad, die zoeken houvast in een nieuwe omgeving. Die kijken hoe anderen het doen. Daar helpt zo'n vereniging bij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden