Uit de pijp van Henk Wijngaard komt nu witte rook

Henk Wijngaard doet weer iets met 'Met de vlam in de pijp', zijn hit uit 1978. Op de melodie van de meezinger bezingt de muzikant nu de verkiezing van de nieuwe paus, die binnenkort plaatsvindt.

U dacht, er komt een nieuwe paus: tijd voor een lied?
"Twee vrienden hadden een nieuwe tekst geschreven op mijn lied 'Met de vlam in de pijp'. Ze vroegen mij hun versie in te zingen. Ik dacht gelijk: 'wat een geweldig nummer!'"

Heeft u zelf ook tekst bedacht?
"Deze zinnen heb ik bedacht: 'Benedictus, Benedictus, waarom nu al AOW? U kunt net als Henkie Wijngaard vast nog vele jaren mee'. Ook heb ik mijn eigen mijter geknutseld voor de videoclip. Hiervoor heb ik een Sinterklaasmijter beplakt met de beeltenis van de paus. Zijn foto had ik uitgeprint op A3-formaat."

Bent u zelf katholiek?
"Ik ben Nederlands-hervormd opgevoed, maar doe nu niets meer met mijn geloof. Mijn moeder komt uit een katholiek nest en trouwde met een Joodse man. Ik heb veel religies van dichtbij mogen meemaken."

Vindt u zo'n liedje niet respectloos?
"Dat ik niet gelovig ben, betekent niet dat ik geen respect heb voor religie. De paus vind ik een ontzettend lieve man. Het is jammer dat hij zich onhandig uit heeft gelaten over maatschappelijke kwesties."

Het nummer staat nu een week online. Hoe zijn de reacties?
"Binnen vier dagen hadden al bijna twintigduizend mensen 'Komt er rook uit de pijp' beluisterd via YouTube. De reacties zijn alleen maar positief. Ook mijn katholieke vrienden uit Noordwijk en Limburg kunnen er om lachen. Die uit Limburg hebben mij zelf gevraagd de pastoorsfunctie in hun kerk te bekleden. De pastoor gaat daar namelijk weg."

En, gaat u het doen?
"Nee, ik blijf liever zingen." Lachend: "Maar ik denk dat ik er absoluut geschikt voor zou zijn. Want kijk, de paus is de beste onder de kardinalen. De kardinalen zijn de besten onder de bisschoppen. De bisschoppen zijn de besten onder de dekens. Maar je moet weten; eigenlijk ben ík de beste onder de dekens."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden