uit de kunst

muziek

undefined

Museum Geelvinck naar Zutphen

Het Amsterdamse Museum Geelvinck Hinlopen Huis verhuist volgend jaar naar het historische patriciërshuis De Wildeman in Zutphen. De kosten van de monumentale panden aan de Keizersgracht en Herengracht zijn niet langer op te brengen. Het Museum Geelvinck beheert de Sweelinck Collectie, Nederlands grootste verzameling bespeelbare historische piano's. In Zutphen zal voor een periode van twee jaar een pop-upmuziekmuseum worden opgezet, gewijd aan de geschiedenis van de piano. De dependance in de Amsterdamse Posthoornkerk blijft gehandhaafd. Ook zijn er gesprekken gaande over een nieuwe museumlocatie aan de Amsterdams grachtengordel. Het zwaartepunt van het jaarlijkse Geelvinck Fortepiano Festival, waarvan deze week de vijfde editie wordt afgesloten, blijft in Amsterdam.

film

undefined

The Force wordt langzaam wakker

Nog twee maanden te gaan, maar the Force begint langzaam te ontwaken uit een lange slaap. Gisternacht verscheen de nieuwe trailer van de zevende Star Wars-film online, binnen een halve dag hadden tien miljoen kijkers hem bekeken. Vervolgens buitelde het internet over zichzelf heen, zoekend naar aanwijzigingen die meer over de plot kunnen vertellen. Daarover is weinig meer bekend dan dat de film enkele jaren ná de oorspronkelijke trilogie speelt.

Naast nieuwe acteurs keren Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia) en zelfs Mark Hammill (Luke Skywalker) terug - hoewel laatstgenoemde ontbreekt in de trailer én op de filmposter. Afgelopen maandag begon de ticketverkoop voor 'Star Wars: The Force Awakens', die 16 december verschijnt, waarna de website van bioscoopketen Pathé eruit knalde. Wat volgens de bioscoopketen voor het eerst was.

Theater

undefined

Opbrengst naar Vluchtelingenwerk

Alle theaters rond het Amsterdamse Leidseplein en de Nes doneren de opbrengst van vanavond aan Vluchtelingenwerk Nederland. Organisator Maarten van der Cammen van Theaterzaken Via Rudolphi bedacht de actie omdat "de mensen die de vluchtelingen wel welkom willen heten, ook gehoord moeten worden." Alle theaters, waaronder Delamar, Stadsschouwburg, De Krakeling, Pathé City, Bellevue, Frascati en Paradiso, reageerden meteen positief op de vraag om dit 'tegengeluid' te laten horen. Pathé City, dat de opbrengst niet mag weggeven, collecteert onder de bezoekers. Van der Cammen verwacht 40.000 à 45.000 euro op te halen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden