uit de kunst

media

undefined

Eindelijk einde aan strijd om tv-gids

Het is halverwege de jaren negentig als Bernt Hugenholtz, hoogleraar informatierecht aan de UvA, in Trouw zegt: "Natúúrlijk komt het einde er aan. Maar het is net als een treinreis. 'U nadert over enkele ogenblikken station Amsterdam.' Dat roept de conducteur al vanaf het vertrek." Nou, de rit met de programmagegevens duurde uiteindelijk zo'n twintig jaar.

Gisteren kreeg De Telegraaf dan eindelijk in een tussenvonnis van het Hof te horen dat de krant de tv-gids van de publieke omroep verder dan een dag vooruit mag publiceren. Tot nu toe wisten de omroepen het alleenrecht daarop telkens af te dwingen. Volgens het Hof zijn de gegevens van welk programma wanneer op tv komt echter niet auteursrechtelijk beschermd.

Maar of die uitspraak er nog toe doet? Twintig jaar geleden was de tv-gids nog erg populair. Nu gebruiken steeds meer mensen een digitale agenda, bijvoorbeeld die via de tv zelf.

klassieke muziek

undefined

Zangeres te dik? Ja, volgens mannen, nee, volgens vrouwen

Dat tenor Luciano Pavarotti een buik van jewelste had, interesseerde niemand. Voor de Ierse mezzo-sopraan Tara Erraught gelden andere regels. Haar optreden in de opera 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss tijdens het festival Glyndebourne werd door mannelijke critici gekwalificeerd als 'stocky' - kort en dik (The Guardian), 'unsightly' - afstotelijk (The Times), 'dumpy' - kort en dik (The Independent) en 'chubby' - mollig (Financial Times). De enige vrouwelijke criticus (Fiona Maddocks van The Observer) noemde haar optreden 'roerend, onschuldig, prachtig gezongen en prachtig geacteerd'. Vrouwen hebben het voor de Ierse - die er op foto's overigens fantastisch uitziet - opgenomen in de media. Zoals mezzosopraan Alice Coote, die er nog eens op wijst dat de stem het belangrijkste onderdeel van een zangerslichaam is.

Kunst mee het graf in

undefined

Gurlitt begraven met zijn favorieten

Hij wilde niets liever dan in stilte genieten van zijn kunst, en elf van zijn favoriete werken vergezellen de twee weken geleden overleden Cornelius Gurlitt (81) nu in zijn graf. Replica's, welteverstaan, van het werk van de schilders Picasso, Max Liebermann en Otto Dix. In 2012 trof de Belastingdienst meer dan 1200 kunstwerken aan in het appartement van de zoon van Hildebrand Gurlitt, kunsthandelaar onder Hitler. Het onderzoek naar de herkomst van de stukken is nog niet afgerond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden