uit de kunst

Songfestival

Waalse Pavarotti naar liedjesfestijn
Als laatste land hebben de Belgen gekozen wie hen zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. En de keus viel op Axel Hirsoux (31), een zanger/acteur die ook wel bekend staat als 'de Waalse Pavarotti'.

In dat 'Waalse' schuilt het bijzondere van deze Belgische songfestivalafvaardiging. De afspraak luidt dat de Walen en de Vlamingen om de beurt kiezen wie ze sturen. En dit keer kozen de Vlamingen voor een Waal. Hirsoux komt uit La Hestre, ging op Nederlandse les en belooft tweetalig te worden zoals Miss België.

De Vlamingen die stemden op de Waal berekenden blijkbaar hun kansen in Kopenhagen: De enige Belgische die ooit het songfestival won, was de Waalse Sandra Kim.

Axel Hirsoux zingt het lied 'Mother'. In het Engels.

film

Theatervoorstellingen naar het witte doek
Theaterproducties die, hoe succesvol ook, toch maar door een beperkt publiek worden gezien. Zonde, vindt een groep theatermakers die zich verenigde in de coalitie 'De Overstap'. Zij gaan voorstellingen een tweede leven geven op het witte doek. De bedoeling is jaarlijks drie theaterproducties die geliefd zijn bij het publiek en de recensenten, om te vormen tot een film. Voor het eerste jaar zijn dat 'De Kus', 'Gif' en 'De Verleiders 1'. Hoewel de stukken worden herschreven tot filmscripts, worden de theatermakers - onder wie een aantal bekende namen als Pierre Bokma en Huub Stapel - nauw betrokken bij het project.

Maar dan is er eerst wel geld nodig. En zoals dat tegenwoordig gaat met veel kunstprojecten wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Dat kan voor honderd euro per jaar het project steunen.

Kinderboeken

Pinkeltje komt onder het stof vandaan
Er blijft vraag bestaan naar oude Pinkeltje-boeken, is het niet door de kinderen dan wel door ouders die er graag uit voorlezen.

Het laatste kinderboek uit de dertig delen tellende Pinkeltje-serie verscheen 36 jaar geleden. Nu komt uitgeverij Unieboek met een vervolg. Het heet 'Pinkeltje in de Efteling', zoiets als ooit 'Pinkeltje in Madurodam'. Schrijver Dick Laan overleed in 1973. Daardoor stond de uitgever voor hetzelfde probleem als de producenten van nieuwe Asterix-albums of Suske & Wiske-boeken, waarvan de oorspronkelijke makers dood zijn.

De nieuwe avonturen van kleine Pinkeltje worden gemaakt door Studio Dick Laan. De schrijver blijft anoniem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden