uit de kunst

film

Sams piano uit 'Casablanca' te koop

Of Sam het alsjeblieft nog eens wil spelen. De piano uit filmklassieker 'Casablanca' (1942) waarop Sam (Dooley Wilson) de melancholieke soundtrack van de onmogelijke liefde tussen Rick en Ilsa (Humphrey Bogart en Ingrid Bergman) speelt, gaat onder de hamer. Achter deze piano vindt één van de beroemdste filmquotes zijn oorsprong, zij het een foutieve: 'Play it again, Sam' komt niet in de film voor. Ingrid Bergman spoort Sam weliswaar aan 'As Time Goes By' nog eens te spelen, maar ze zegt 'play it once, Sam'. Ook Humphrey Bogart verzoekt om het lied, maar hij volstaat met een simpel 'play it, Sam'. In november wordt het topstuk samen met andere Casablanca-memorabilia in New York geveild. Verwacht wordt dat hij minimaal een miljoen dollar zal opbrengen. Het recordbedrag dat ooit voor een filmrekwisiet werd betaald is overigens ook Bogart-gerelateerd: het loden standbeeldje van de valk uit 'The Maltese Falcon' bracht vorig jaar nog vier miljoen dollar op.

Media

'Voetbal International' gaat gewoon door

René van der Gijp en Johan Derksen zitten komend seizoen gewoon weer samen aan tafel voor het nieuwe seizoen van voetbalprogramma 'Voetbal International', zo maakte RTL bekend. De WK-spin-off 'VI Oranje' haalde tijdens het wereldkampioenschap voetbal niet de verwachte kijkcijfers, kemphanen Derksen en Van der Gijp konden hun frustratie daarover moeilijk verbergen. In een interview met deze krant haalde René van der Gijp flink uit naar Johan Derksen, die vervolgens in een column van zijn blad VI hard terugsloeg. In de uitzending die hierop volgde, werden de kijkers meer getrakteerd op de geknakte ego's van de twee voetbalpraters dan de prestaties van het Nederlands elftal in Brazilië. Geen reden voor de zender om wijzigingen aan te brengen in het format van het programma. RTL7-directeur Marco Louwerens noemde de gesprekken over het nieuwe seizoen 'constructief', ook zouden er handen zijn geschud.

film

Uitvaart De Ruyter zoekt figuranten

Met de begrafenisscène van Michiel de Ruyter wil regisseur Roel Reiné een record vestigen. Voor zijn historische film zoekt hij zo'n achthonderd figuranten, om komende zondag in historische kostuums op de Dam in Amsterdam de filmbegrafenis bij te wonen. "In Nederland is bij mijn weten nog nooit zo'n groot aantal mensen op een filmset aanwezig geweest." Wie erbij wil zijn, kan zich via de site aanmelden: www.michielderuyterdefilm.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden