uit de kunst

beeldende kunst

undefined

Scrollen langs 200 jaar kunsthandel

Liefhebbers kunnen binnenkort online scrollen langs 1500 prenten en schilderijen van Kunsthandel Frans Buffa en Zonen. Om een inkijkje te bieden in de geschiedenis van de in 1951 gesloten zaak, trekken Het Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis (RKD) en Museum Singer Laren met ondersteuning van de Vereniging Rembrandt de archieven open om alle documenten te digitaliseren. Uit de bewaarde briefwisseling moet meer duidelijk worden over de interactie tussen de kunsthandelaars en kopers. Daarnaast digitaliseert het RKD het zogenoemde tekenboek: hierin noteerden kopers welke prenten zij wilden bestellen. Zo ontstaat een digitaal spinnenweb, waarin het mogelijk is te klikken op koper, kunstenaar of handelaar. Frans Buffa en Zonen speelde tussen 1770 en 1950 een grote rol op het gebied van de internationale prenten-en schilderijenhandel. Ze verhandelden werk van kunstenaars als Vincent van Gogh, Jozef Israëls, Auguste Rodin, Camille Pissarro, Kees van Dongen, Jan Sluijters en Piet Mondriaan. Zie ook www.rkd.nl.

antiek

undefined

Koning leent servies uit aan Hermitage

Koning Willem-Alexander heeft twintig handbeschilderde borden van zijn servies uitgeleend aan de Hermitage in Amsterdam. Het porseleinwerk maakt deel uit van de tentoonstelling 'Dining with the Tsars', waarvoor de tafels deze week worden gedekt. Komende zaterdag opent de tentoonstelling met serviesgoed dat door de Russische tsaren, maar ook Jozef Stalin, aan het hof werd gebruikt tijdens hun uitbundige bals en banketten. De bruiklenen van het Koninklijk Huis behoorden ooit tot het servies van grootvorstin Anna Paulowna. Zij kreeg het servies van haar broer tsaar Alexander I, toen ze trouwde met de latere koning Willem II.

fotografie

undefined

Selfies Van Royen onder de hamer

De confronterende zelfkiekjes van schrijfster Heleen van Royen gaan zaterdagavond onder de hamer. De selfies en andere objecten uit de tentoonstelling 'Selfmade' in het Letterkundig Museum worden geveild tijdens de Museumnacht in Den Haag, waarmee de tentoonstelling sluit. Onder andere een vloerkleed, poefjes met daarop prints van haar benen en borsten, en de spiegel die Van Royen gebruikte bij het maken van de foto's gaan onder de hamer. Voorafgaande aan de veiling voert Van Royen een gesprek met Adriaan van Dis. Tijdens de Museumnacht Den Haag openen zaterdagnacht 38 culturele instellingen hun deuren van 20.00 tot 01.30 uur.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden