uit de kunst

beeldende kunst

Ook kleine musea willen topstuk lenen

Het is momenteel voor kleine musea een hele uitdaging om een collectiestuk van een ander museum in bruikleen te krijgen. Daar staan hoge verzekeringskosten tegenover. Minister Jet Bussemaker van cultuur gaat daar wat aan doen. Zij wil de regeling veranderen waarbij het Rijk garant staat in het geval van schade of verlies. Het maximumbedrag van garantstelling wordt 75 miljoen euro per tentoonstelling, in plaats van de 300 miljoen nu. Daardoor kunnen meer musea er gebruik van maken en daarvan zullen vooral kleine musea profiteren, aldus Bussemaker.

Ook kunnen culturele instellingen nog maar één jaar van te voren de garantstelling aanvragen. Nu gebeurt dat soms al jaren van te voren, waardoor de verdeling van het budget al voor lange tijd vaststaat.

De nieuwe regeling moet vooral voor hogere bezoekersaantallen bij kleine musea zorgen. Heb je een topstuk in een tentoonstelling, dan komen daar nou eenmaal meer mensen op af.

Klassiek

Allerlaatste keer Emmy Verhey

Violiste Emmy Verhey stopt met optreden. Na 53 jaar vindt ze het mooi geweest. Haar allerlaatste concert geeft ze zondagmiddag 22 november in de Dorpskerk in Ruurlo. Sinds ze op haar zeventiende in de finale had gestaan van het Tsjaikovski-concours in Moskou kreeg ze een grote, internationale carrière. Die bracht haar vele mooie momenten, maar ook ongemakken: files, koude zalen en kerken en eindeloos oefenen, vertelde ze eerder in Trouw. Haar laatste concert geeft ze samen met pianisten Paul Komen en Nata Tsvereli, altist Giles Francis en cellist Amparo Lacruz.

film

'Spectre' verslaat voorganger 'Skyfall'

James-Bondfilm 'Spectre' gaat ruim aan kop in de ranglijst van best bezochte film. Meer dan 812.000 Nederlanders hebben de film binnen anderhalve week in de bioscopen gezien. De opbrengst van de film in Nederland ligt daarmee al boven de 7,7 miljoen euro.

Wereldwijd is de film een groot succes. In alle 71 landen waar 'Spectre' nu te zien is, staat de film op de eerste plaats.

Financieel verslaat 'Spectre' zelfs voorganger 'Skyfall'. 'Spectre' bracht al meer dan 280 miljoen euro op. Zoveel heeft het ook gekost om de film te maken. En dan moet de film nog uitkomen in onder andere China, Japan, Frankrijk en Australië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden