Uit de kast. Dan is wat steun niet gek

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

HARMEN VAN DIJK

Dat had iedere homo of lesbo wel gewild: een staande ovatie na je coming out. Actrice Ellen Page werd er een beetje verlegen van, al had ze het kunnen verwachten gezien de plaats waar (een homojongeren-conferentie) en het moment waarop (Valentijnsdag) zij de wereld vertelde dat ze lesbisch is.

Lying by omission - liegen door iets niet te vertellen. Zo omschreef de 26-jarige actrice de tactiek die ze tot nu toe gebruikte om het onderwerp te omzeilen. Maar ze hield het niet meer vol. Het voelde te weird (dat woord gebruikte ze een keer of tien) om een zaal vol jonge homo's en hulpverleners toe te spreken zonder zelf uit de kast te komen. "Ik ben jaren bang geweest. Mijn geestelijke gezondheid en mijn relaties hebben eronder geleden. En nu sta ik hier, samen met jullie, aan de andere kant van die pijn."

Collega-sterren buitelden over elkaar heen met felicitaties en steunbetuigingen. Kevin Bacon twitterde dat hij trots is op Ellen, Leann Rimes prees haar dapperheid en Mia Farrow had genoten van haar mooie speech. Kate Mara grapte: Hey @EllenPage...Be my Valentine?

Een bericht uit het Witte Huis bleef uit - blijkbaar begint een coming out in Hollywood al een beetje gewoon te worden. Barack en Michelle Obama reageerden wel toen American-footballspeler Michael Sam twee weken geleden uit de kast kwam. De sportwereld, dat is een ander verhaal. De president prees de 24-jarige Michael omdat hij niet wachtte met zijn onthulling tot het einde van zijn carrière. De sporter geldt als een groot talent, maar nog voor hij officieel werd geselecteerd voor de National Football League, vertelde hij in een interview dat hij homo is. Volgens sommigen verspeelde hij daarmee zijn kansen, maar veel footballspelers en coaches reageerden positief. Michaels vader had er wat meer moeite mee. Al zei hij later dat de media hem verkeerd begrepen hadden.

Het blijft natuurlijk iets geks houden dat je applaus krijgt omdat je jezelf bent. Maar dat een beetje steun geen kwaad kan, bleek afgelopen weekend. Toen radicale christenen ontdekten dat Michael Sam een wedstrijd zou spelen op de universiteit van Columbia Missouri, kondigden ze aan dat ze zouden demonstreren met teksten als 'God haat flikker-footballspelers' en meer van zulk fraais. Dat lieten de studenten niet op zich zitten. Ze trommelden zo'n duizend mensen op en vormden een rij tussen de sporter en de demonstranten.

Ellen Page kreeg op internet vanuit religieuze hoek de nodige verwensingen naar haar hoofd geslingerd. Dat schoot Anne Rice, schrijfster van boeken als 'Interview with the Vampire' en moeder van een homoseksuele zoon, in het verkeerde keelgat. Op Facebook schreef ze: 'Ik heb genoeg van haat die vermomd wordt als christelijk geloof en van het onverantwoordelijke gestrooi met bijbelteksten.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden