Uit de bus, en op de e-bike

Elektrische fiets voor Groninger scholier moet verkeersdrukte verminderen

ELLIS ELLENBROEK

Onwennig en ook trots deden ze een eerste rondje over het schoolplein, de acht leerlingen van het Wessel Gansfoortcollege in Groningen die gisteren een gloednieuwe e-bike kregen. De leerlingen horen bij een groep van 240 Groningse scholieren en studenten van middelbaar en hoger onderwijs. Een maand lang mogen zij uitproberen hoe het bevalt om op een elektrische fiets naar school te komen. Selectiecriterium voor de proefkonijnen: minimaal zes kilometer van de stad wonen en doorgaans met bus of trein reizen.

Elektrische fietsen uitreiken aan tieners. Het is een opmerkelijk intitiatief van diverse samenwerkende partners om de bereikbaarheid van de stad Groningen te vergroten. Het verkeer staat nu al vaak vast, en dat gaat alleen maar erger worden nu er grote infrastructurele projecten op stapel staan. Automobilisten op de fiets, of in bus en trein krijgen, is de gedachte. Maar het openbaar vervoer puilt uit met scholieren en studenten. De regio Groningen-Assen is benieuwd of scholieren met e-bikes te verleiden zijn de fiets te nemen. De proef wordt betaald uit de landelijke pot Beter Benutten van het ministerie van infrastructuur en milieu, gericht op minder files, groei van het spoor en een beter gebruik van vaarwegen.

De fietsenmaker die de zadels op de juiste hoogte zette op het schoolplein deelde kaartjes uit met zijn nummer. Bellen als er iets is, drukte hij de kinderen op het hart. Ook bij lekke banden. In het fietsenhok van school is voor de e-bikes een speciaal plekje gereserveerd.

"Fietsen vind ik leuk. En buiten zijn. Maar 's winters is het best ver en koud. Onderweg zijn veel stukken zonder huizen die de wind tegenhouden. Nu ik een e-bike heb, blijf ik wel fietsen, ook als de regen met bakken uit de lucht komt. De bussen zijn altijd zo vol. Soms moet ik staan. Of ik moet lang wachten bij de halte. Met de bus ben ik gemiddeld een uurtje onderweg, met de e-bike vlieg ik vooruit als de motor aan gaat. Niemand anders van school uit Harkstede heeft een e-bike. Dat ik daardoor alleen fiets vind ik niet erg. Dat gebeurt wel vaker."

"Ik dacht eerst dat zo'n fiets voor oude mensen was. Mijn opa en oma hebben er ook een. Maar deze zien er niet ouderwets uit. Het valt haast niet op dat er een motortje op zit. Ik vind fietsen leuk. Ik houd van sport. Zit ook op voetbal. Als het niet regende, er geen sneeuw lag en de tegenwind niet te hard was, ging ik sowieso al fietsen. Praktischer. Want anders moet ik eerst met de trein en daarna nog met de bus. Ik fiets nu sneller dan mijn vriendinnen. Maar ze kunnen zich wel een beetje aan mij vasthouden."

"Mijn moeder kreeg een mail van school over het project. Ik had al weleens gedacht: had ik maar een snellere fiets. Met de bus is het een kwartier, met een gewone fiets vijftig minuten. Ik ging natuurlijk het liefst met de bus, om niet zo laat thuis te zijn. Alleen als ik vroeg vrij was, ging ik op de fiets. Fietsen vind ik leuk hoor, maar dan moet het wel mooi weer zijn. Ik heb het omamodel, die vond ik het mooist. Als proefpersoon kan ik hem met korting kopen. Zou wel leuk zijn, als mijn ouders het goed vinden, maar het hoeft niet per se van mij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden